Dianiny skandální šaty jdou do aukce

Londýn – Černé šaty návrhářů Davida a Elizabeth Emanuelových, s nimiž kdysi vyvolala značný rozruch britská princezna Diana, jdou do dražby. Šaty s odvážným dekoltem na sobě měla tehdy devatenáctiletá Diana Spencerová při jedné z prvních příležitostí, kdy se na veřejnosti ukázala se svým budoucím manželem princem Charlesem. Šaty budou vydraženy 8. června na aukci, která zahrnuje i ostatní předměty svázané s princeznou. Podle znalců se jejich konečná cena může vyšplhat v přepočtu až na téměř 1,5 milionu korun.

Diana si róbu oblékla na jednu ze společenských akcí ještě předtím, než oznámila své zasnoubení s princem Charlesem. Jejich hluboký dekolt se postaral o novinářskou senzaci poté, co se královská nevěsta příliš předklonila při vystupování z vozu. Diana později zhubla a poslala šaty zpět do krejčovského salónu na přešití. Návrhářům, kteří ušili i Dianiny svatební šaty, se úpravy zdály příliš drastické, a proto raději dali ušít zcela nové šaty. Na původní model se přitom zapomnělo.

Princezna Diana, někdejší manželka britského korunního prince Charlese, zahynula v roce 1997 při autonehodě v Paříži. Předměty, které se s ní nějak pojí, patří na dražbách k velmi žádaným. V minulosti byly za vysoké částky vydraženy například její dopisy nebo zcela obyčejné věci včetně gumy, kterou používala během školních let.