Astronauti dokončili výměnu čpavkové nádrže u ISS

Oběžná dráha - Dvojice amerických astronautů z posádky raketoplánu Discovery dokončila výměnu čpavkového zásobníku Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Jejich třetí a poslední výstup do volného prostoru trval podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) šest hodin a 23 minut. Astronauti Rick Mastracchio a Clay Anderson tak splnili hlavní cíl mise. Zásobník se čpavkem a dusíkem je součástí chladícího systému stanice.

Nová nádrž byla upevněna během pár minut, ale když kontroloři z pozemního řídícího střediska začali chladící systém s novou zásobárnou spouštět, zasekl se jeden z ventilů v dusíkové části nádrže. Mluvčí NASA věc uzavřel s tím, že tento problém není nutné ihned odstranit. Čpavek v nádrži má prý beztak jen záložní funkci pro případ úniku v chladícím systému.

Mírné zdržení nastalo při uchycování odstraněného tanku na nosník v raketoplánu Discovery, který má zásobník o hmotnosti 590 kilogramů spolu s dalším vysloužilým materiálem a odpadem dopravit na Zemi v pondělí. Od orbitálního komplexu se má stroj se sedmičlennou posádkou odpoutat v sobotu.

K ISS ještě zbývá vypravit poslední tři mise raketoplánů a pak už budou orbitální komplex zásobovat jen menší ruské, evropské a japonské nákladní vesmírné lodě. Na start plánovaný na 14. května z Floridy a svou poslední misi se nyní připravuje raketoplán Atlantis.

ISS by měla být vyřazena z provozu v roce 2020. Cíle pilotované části amerického vesmírného programu by měl ve čtvrtek načrtnout americký prezident Barack Obama při návštěvě Kennedyho vesmírného střediska. Už dříve se Obama vyslovil pro zrušení plánu návratu Američanů na Měsíc.

Raketoplán Discovery u ISS
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo/NASA