Měl by Kaczyński spočinout vedle polských králů?

Varšava - Polsko dnes prodloužilo státní smutek až do nedělní půlnoci. Do prezidentského paláce ve Varšavě proudí davy lidí, aby se rozloučily s tragicky zemřelým Lechem Kaczyńským a jeho ženou Marií. O víkendu Polsko čeká veřejný smuteční obřad za všechny oběti. V neděli bude prezidentský pár pohřben v Krakově na hradě Wawel, který je tradičním pohřebištěm polských králů. Proti tomu protestovalo asi 400 lidí, kteří Kaczyńského nepovažují za národního hrdinu. Kaczyński bude vůbec prvním polským prezidentem, který bude na Wawelu pochován.

Arcibiskup krakovský Stanislaw Dziwisz zdůvodnil včera rozhodnutí pohřbít prezidenta na tomto posvátném místě polských dějin: „Prezident zemřel za mimořádných okolností hrdinným způsobem, byl jménem svého národa na cestě do Katyně vzdát poctu mučedníkům katyňského masakru. Bylo tedy nutné najít pro něj a jeho ženu důstojné místo posledního odpočinku. Proto padlo konečné rozhodnutí, že nejvhodnější bude Wawel.“

Ale tento krakovský vrch s katedrálou a s hroby polských králů a národních hrdinů někteří Poláci pokládají za příliš slavné místo pro prezidenta, který měl i mnoho odpůrců. Stovky lidí večer demonstrovaly před sídlem arcibiskupa proti rozhodnutí. „Při vší úctě k tragicky zemřelému prezidentovi si nemyslíme, že by byl národním hrdinou a zasloužil si být pochován na místě, které je pro národ tak důležité,“ řekla studentka krakovské Jagellonské univerzity, účastnice demonstrace. „Smrt prezidenta se mě hluboce dotkla, i když jsem pro něho nehlasovala. Cítili jsme se sjednoceni, ale teď se jedním rozhodnutím cítíme rozděleni,“ dodala další účastnice. Protestující si myslí, že lepší by bylo pohřbít prezidenta na vojenském hřbitově ve Varšavě. 

Biskup Tadeusz Pieronek řekl, že lepším řešením než dělat unáhlená rozhodnutí by možná bylo pochovat hlavu státu někde jen dočasně a definitivně o tom rozhodnout později. „Prezidenti jsou pochováni v hlavním městě, Varšava je přirozeným místem pro pohřeb prezidenta,“ řekl Pieronek.

O tom, kde bude prezidentský pár pohřben, rozhodli jeho nejbližší. Ostatky manželů Kaczyńských by měly být uloženy v kryptě, kde je pohřben i obnovitel polské státnosti po roce 1918 maršál Józef Pilsudski, který později nastolil v zemi autoritářský režim. I jeho pohřeb na Wawelu přitom v roce 1935 vyvolal vlnu odporu.

Wawel - posvátné místo polských dějin

Wawel je vršek v Krakově, je to historické místo polských dějin, v 11. století zde vznikl hrad, kde sídlili polští králové, ti zde byli i korunováni a pohřbíváni.

Kdo je pochován na Wawelu?

  • polští králové - Vladislav I. Lokýtek, Kazimír III. Veliký, Vladislav II. Jagellonský, Kazimír IV. Jagellonský, Jan I. Olbracht, Zikmund I. Starý, Zikmund II. August, Zikmund III. Vasa, Vladislav IV. Vasa, Jan III. Sobieski, August II. Silný, Vladislav II. Varnečník
  • rodinní příslušníci polské královské rodiny - například královna Anna Jagellonská
  • předseda polské exilové vlády Wladyslaw Sikorski
  • básník a spisovatel Adam Mickiewicz
  • maršál Józef Pilsudski


Rakve Lecha a Marie Kaczyńských jsou od včerejška vystaveny v prezidentském paláci. Do soboty k nim mohou chodit lidé, přicházejí po tisících, před palácem je osmihodinová fronta. 

Současná hlava státu, předseda polského Sejmu Bronislaw Komorowski měl dnes oznámit datum prezidentských voleb, nakonec ale rozhodnutí odložil na 21. dubna. Spekuluje se, že by se hlasování mohlo uskutečnit 20. června.

I nadále pokračuje identifikace obětí letecké havárie. Do víkendového pohřbu se zřejmě nepodaří identifikovat všech 96 obětí. U víc než 60 je totožnost potvrzena a začíná jejich repatriace. Několik těl ale záchranáři ještě vyprošťují zpod trosek letounu.

Po identifikaci se vrátila do Varšavy první skupina 74 pozůstalých z přibližně tří stovek, které do Moskvy přiletěly. Identifikace ale pokračuje pomalu. Ruská ministryně zdravotnictví Taťjana Golikovová ještě v úterý připustila, že rozpoznání mrtvých postupuje obtížně, a nevyloučila, že analýza DNA může trvat až do poloviny příštího týdne.

Otazníky kolem voleb

Dnes by mělo být ukončeno vyšetřování na místě nehody ve Smolensku. Vyšetřovatelé mají k dispozici obě černé skříňky i se záznamy komunikace s piloty. Podle polské prokuratury nic nenasvědčuje tomu, že by pilot dostal od někoho z posádky příkaz, že musí přistát za každou cenu, jak se spekulovalo.

V Polsku se zároveň začíná spekulovat o tom, že by za stranu Právo a spravedlnost mohl kandidovat její předseda Jaroslaw Kaczyński. „Může dojít k zcela novému rozdání karet. V situaci, která dnes v Polsku je, by mohl mít Kaczyński velký úspěch,“ uvedl zpravodaj ČT ve Varšavě Miroslav Karas. Bratr zesnulého prezidenta ale od sobotní tragédie nevystoupil na veřejnosti s jakýmkoli vyjádřením. 

Ruští vyšetřovatelé potvrdili, že stroj před pádem nehořel ani v něm nedošlo k explozi. Přiklánějí se spíše k verzi, že byla špatně nastavena výška letounu, hovoří se i o chybě pilota.