Pět dní po válce Severu proti Jihu umírá Abraham Lincoln

Washington - Pět dní poté, co na americkém kontinentu skončila válka Severu proti Jihu, střelil jižanský fanatik ve washingtonském divadle šestnáctého prezidenta Spojených států Abrahama Lincolna. Herec John Booth ho v loži trefil dvakrát zezadu do hlavy dne 14. dubna 1865. Lincoln zemřel o den později. Vojáci atentátníka dopadli a zastřelili po dvanácti dnech. Na atentátu se podílelo deset lidí, šest spiklenců bylo odsouzeno k smrti. Jeden zemřel ve vězení, ostatní byli popraveni.

Až samotný konec války Severu proti Jihu se stal jedné z nejvýznamnějších postav konfliktu osudným. Devátého dubna podepsal velitel jižanské armády Robert Edvard Lee kapitulaci před vojskem Unie vedené Ulyssesem Grantem. Poslední výstřely války ale padly o pět dnů později v lóži washingtonského divadla, které Lincoln navštívil s manželkou.

Projižanský fanatik a bývalý herec se k prezidentovi dostal tak, že se vydával za senátora. Ochranka ho bez problémů vpustila. Dva výstřely zezadu pak ukončily život jedné z nejvýznamnějších postav americké historie.

Atentát na Abrahama Lincolna (zdroj: ČT24)

Atentát dodneška vyvolává otázky, na které se už těžko najde odpověď: Například proč u prezidenta nebyl jeho jindy vždy spolehlivý osobní strážce. Nebo jak je možné, že přestože všechny silnice, nádraží a přístavy byly po atentátu bedlivě střeženy, dvě únikové cesty na jih zůstaly náhodou neobsazené.

Abraham Lincoln
Zdroj: ČT24