Podle expertů bude moci Írán do roka vyrobit jadernou pumu

Washington - Írán může do roka vyrobit dostatek obohaceného uranu pro sestrojení jedné atomové bomby. Prohlásil to šéf amerických vojenských tajných služeb Ronald Burgess. Teherán vyrobil už pět kilogramů uranu obohaceného na 20 procent - a to i přesto, že mu mezinárodní společenství hrozí tvrdými sankcemi. Írán ale tvrdí, že vyrábí jen izotopy pro výzkumný lékařský reaktor.

„Panuje názor - aniž bychom znali přesný počet odstředivek - že mluvíme o době jednoho roku,“ řekl při slyšení v americkém Senátu náčelník Zpravodajské služby ministerstva obrany (DIA) generálporučík Burgess. Zástupce šéfa sboru náčelníků štábů generál James Cartwright doplnil upřesněním, že i s jadernou pumou bude Teheránu trvat dalších tři až pět let, než dokáže vyrobit zbraň schopnou přepravy na místo bojového určení. Náměstkyně ministra obrany Michele Flournoyová k tomu uvedla, že vláda USA si nechává otevřené všechny možnosti pro získání kontroly nad íránským jaderným programem, nicméně dál věří, že nejúčinnější přístup v této chvíli spočívá v kombinaci diplomacie a nátlaku," řekla Flournoyová.

Při obohacování uranu je třeba oddělit hlavní izotopy uranu. Oddělování je možné provádět energeticky náročnou difúzí nebo úspornějším odstřeďováním. Při něm je třeba vytvořit soustavu odstředivek (centrifug) v řádu až tisíců kusů. Írán minulý týden oznámil, že vyvinul a otestoval centrifugy třetí generace, které mají šestinásobně vyšší kapacitu produkce obohaceného uranu využitelného v energetice i zbrojení.

Vydáno pod