Američané začínají schvalovat smlouvu, kterou podepsali v Praze

Washington - V Americe se začíná probírat pražská smlouva o omezování jaderných zbraní. Dnes ji posoudí zahraniční výbor Senátu. Smlouvu podepsali v Praze Barack Obama a Dmitrij Medvěděv a počítá s tím, že se jaderný arzenál obou zemí sníží během příštích sedmi let o třetinu. Americký Senát smlouvu schválí ale zřejmě až na přelomu letošního a příštího roku.

Administrativě Baracka Obamy by se novou smlouvu START v Senátu mělo podařit prosadit, a to i pomocí hlasů opozičních republikánů. "I když jsem byl v minulosti několikrát překvapen, neumím si představit, že by republikáni na tohle řekli ne,“ tvrdí šéf demokratických senátorů Harry Reid.

Smlouva o jaderném odzbrojování by se podle senátora mohla na stůl celého senátu dostat nejdřív v květnu, a to kvůli řadě sporů mezi demokraty a republikány. Další zdržení přinesou listopadové volby, ve kterých se třetina Senátu obmění.

Pražská smlouva jde do amerického Senátu (zdroj: ČT24)

Dokument musí ratifikovat také ještě ruská Duma. Odborníci o dokumentu mluví jako o významném kroku na cestě ke sbližování Ruska a Spojených států. Nejvyšší představitelé obou států souhlasí. “ Výsledkem je dokument, který dodržuje rovnováhu Spojených států a Ruska. Důležité je, že není nikdo, kdo by vyhrál,“ prohlásil v Praze při podpisu ruský prezident Dimitrij Medveděv.

Smlouva o snižování jaderného arsenálu není jediným dokumentem, který dbá na jadernou bezpečnost. Zástupci 47 zemí světa se v úterý na summitu ve Washingtonu zavázali do čtyř let zajistit všechny nebezpečné jaderné materiály tak, aby se nemohly dostat do rukou teroristů.

Smlouva mezi USA a Ruskem o snížení jaderného arzenálu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod