Volby v Súdánu provázejí zmatky a nízká účast

Chartúm – Po skoro pětadvaceti letech si Súdánci mohli při volbách vybírat z politiků několika stran. Příliš jich ale nepřišlo a v některých regionech byla účast dokonce menší než desetiprocentní. Volby rovněž provázela řada zmatků. Komise se kvůli tomu dokonce rozhodla hlasování o dva dny prodloužit. Volby končí dnes a obyvatelé země, kterou již několik let zužuje vleklá občanská válka, svými hlasy rozhodnou o novém prezidentovi a složení parlamentu.

Hlavní příčiny nízké volební účasti v zemi jsou prý dvě – nedůvěra voličů ve změnu a špatná logistika. Podle pozorovatelů ale chybovali i organizátoři, jelikož zajistili málo volebních uren, personál byl špatně vyškolený a lidé často údajně ani nevěděli, kam mají jet hlasovat. “Nikdo za námi nepřišel, abychom se registrovali. Zapomnělo se na nás. Nevím, k čemu jsou tyhle volby dobré," stěžoval si jeden ze zmatených voličů.

Volby mají zemi dovést k demokracii – někteří opoziční poslanci je ale přesto bojkotují s tím, že výsledek bude stejně zmanipulovaný. Vláda v Chartúmu se dohodla s povstaleckými skupinami na klidu zbraní. Přesto je situace v zemi napjatá.

Volby v Súdánu vrcholí (zdroj: ČT24)

Ve volbách se kromě súdánského prezidenta a Národního shromáždění volí i prezident poloautonomního jižního Súdánu, poslanci jihosúdánského parlamentu a guvernéři a parlamenty 25 států země.