Rusko zastavilo poslední reaktor produkující plutonium pro jaderné zbraně

Moskva - Rusko dnes splnilo svůj slib z nedávného summitu o jaderné bezpečnosti a zastavilo svůj poslední jaderný reaktor produkující plutonium vhodné pro výrobu jaderných zbraní. Ruský reaktor v Železnogorsku na jihu země, označovaný jako ADE-2, je součástí mamutího chemického a těžebního závodu vybudovaného v 50. letech. Podzemní továrna, svým rozsahem unikátní, produkovala plutonium pro jaderné zbraně. Od druhé poloviny 90. let se závod začal orientovat na přepravu a ukládání vyhořelého jaderného paliva a výrobu tepla pro domácnosti v jaderné teplárně.

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv zastavení reaktoru oznámil v úterý na washingtonském summitu o posílení jaderné bezpečnosti. Jeho rozhodnutí přivítal americký prezident Barack Obama jako „významný krok, který dokládá vůdčí postavení Ruska v otázkách jaderné bezpečnosti“.

Rusko disponovalo třemi reaktory na výrobu zbrojního plutonia a ve smlouvě s USA z roku 2003 se zavázalo je uzavřít. První dva reaktory v sibiřském Seversku již byly odstaveny. Železnogorský jaderný reaktor byl podle ruských agentur světovým rekordmanem - v provozu byl nepřetržitě déle než 46 let.

Reaktor v íránské jaderné elektrárně chce Rusko spustit v srpnu

Rusko plánuje v srpnu spustit reaktor jaderné elektrárny v Búšehru v jižním Íránu. „Spuštění je plánováno na srpen. Plánu se držíme,“ řekl šéf ruské agentury pro atomovou energii Rosatom Sergej Kirijenko. „Búšehr žádným způsobem neohrožuje úpravy o nešíření (jaderných zbraní),“ dodal a uvedl, že možné nové sankce vůči Íránu kvůli jeho jadernému programu „s Búšehrem nesouvisejí“. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová plán Ruska zahájit provoz jaderné elektrárny kritizovala jako „ukvapený“ vzhledem k tomu, že se nedostává dalších záruk o íránském sporném jaderném programu.