Mítink na podporu kyrgyzského prezidenta ukončila střelba

Biškek - Střelba v jihokyrgyzském městě Oš ukončila asi pětitisícové setkání stoupenců sesazeného prezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Jak se nakonec ukázalo, do vzduchu střílela sama Bakijevova ochranka, aby zabránila násilnostem. Mezi dav se totiž vmísili příznivci prozatímní vlády, jejichž vlastní demonstrace se konala nedaleko. Tentokrát se střet obešel bez krveprolití, situace v zemi je ale velmi napjatá. Bakijev se na jihu země ukrývá už od státního převratu ze 7. dubna, při němž zemřelo nejméně 84 lidí.

Pokus Bakijeva vyprovokovat nepokoje dnes v Biškeku odsoudila předsedkyně prozatímní vlády Roza Otunbajevová. „Jeho zločinů už bylo dost, naše trpělivost je u konce. Nemůžeme mu dovolit, aby uvrhl zemi zpátky do chaosu,“ řekla premiérka na tiskové konferenci. Vyloučila ale, že by režim připravoval proti prezidentovi jakékoli násilné kroky. Kazachstán nabídl Bakijevovi azyl.

Incidenty hlásí kyrgyzské agentury i z dalšího místa Oše, která je v Kyrgyzstánu považována za „jižní hlavní město“. Na centrálním náměstí se ráno uskutečnila demonstrace stoupenců nového režimu, jejíž účastníci volali po rychlé stabilizaci poměrů v zemi. I zde došlo ke srážkám mezi stoupenci a odpůrci prezidenta Bakijeva.

Mítink kyrgyzského prezidenta narušila střelba (zdroj: ČT24)

Vladimir Putin:

„Podle prozatímní vlády je státní pokladna prázdná. S Kyrgyzstánem jsme vždy měli dobré vztahy, a tak ho v této těžké chvíli musíme podpořit.“

S Bakijevem v noci telefonicky hovořil ruský premiér Vladimir Putin, detaily rozhovoru úřad premiéra neoznámil. Putin se ve středu v Moskvě zároveň sešel s prvním viceprezidentem nové kyrgyzské vlády Almazbekem Atambajevem. Kyrgyzský politik, který v nové vládě odpovídá za ekonomiku, je považován za horkého kandidáta na místo budoucího prezidenta.

Roza Otunbajevová
Zdroj: ČT24