Lidé postižení zemětřesením v Číně čekají na lékařskou pomoc

Peking - Druhým dnem dnes v západočínské provincii Čching-chaj pokračují záchranné práce po středečním silném zemětřesení, které si vyžádalo již 760 mrtvých a přes 11 tisíc zraněných. Dalších 313 lidí je pohřešováno. Na místo zemětřesení dorazil i premiér Wen Ťia-pao. Prezident Chu Ťin-tchao zkrátil kvůli katastrofě svou návštěvu Jižní Ameriky.

V postižené prefektuře Jü-šu se v důsledku otřesů zřítilo 15 000 budov a na 100 000 osob se ocitlo bez přístřeší. Zničeno bylo mimo jiné 11 škol, v nichž zahynulo 66 studentů a deset učitelů. Tisíce lidí musely strávit noc na dnešek venku, zatímco teploty klesly pod bod mrazu. Někteří se před zimou ukryli alespoň ve stanech či v autech.

Záchranářům se z trosek údajně podařilo vyprostit 1045 živých lidí. Těm, kteří pod sutinami ještě zůstávají, ale záchranné týmy vzhledem k mrazivému počasí velké šance na přežití nedávají.

Zranění dostávají jen uklidňující injekce

Záchranné práce komplikuje také nárazový vítr a velká nadmořská výška prefektury Jü-šu, pohybující se kolem 4000 metrů, i obecně malý počet zdravotníků. Lidem se zlomenými končetinami pomáhají zdravotníci pouze uklidňujícími injekcemi. Z téměř desítky tisíc zraněných je přitom asi tisíc zraněno těžce.

Problém představuje také nedostatek elektřiny. Zemětřesení poškodilo vodní elektrárnu a letiště nefungovalo, dokud se nepodařilo zprovoznit generátory. Do nejpostiženějších oblastí se kvůli zdevastovaným nebo zasypaným cestám a spadlým mostům nedostane těžká technika.

Čínská státní televize CCTV odvysílala záběry z vyprošťování dívky, která strávila pod troskami více než 12 hodin. „Necítím ruku,“ stěžovala si dívka bezprostředně poté, co ji záchranáři s baterkami připevněnými k helmám vytáhli v noci na dnešek zpod hromady betonu a dali jí napít vody. „Omlouvám se, že jsem vám způsobila tolik problémů. Nikdy vám to nezapomenu,“ dodala po chvíli poděkování.

Zemětřesení v Číně
Zdroj: ČT24/ČTK/AP