Jaroslaw Kaczyński by měl pokračovat v misi svého bratra

Varšava - Největší polská opoziční strana Právo a spravedlnost (PiS), blízká zemřelému prezidentovi Lechu Kaczyńskému, si přeje, aby její šéf a bratr hlavy státu Jaroslaw kandidoval v předčasných prezidentských volbách. Ty se uskuteční 20. června. Původně se měly volby konat na podzim a očekávalo se, že by se Lech Kaczyński o znovuzvolení ucházel.

„Přirozeným kandidátem je Jaroslaw Kaczyński, takový pocit převažuje ve straně,“ cituje dnes Gazeta Wyborcza dva nejmenované politiky za konzervativní PiS. Dostávají prý dopisy od řadových členů strany, kteří si přejí, aby předseda strany „pokračoval v misi Lecha Kaczyńského“. Lech Kaczyński z PiS vystoupil několik měsíců po svém zvolení do prezidentského úřadu.

Jaroslaw Kaczyński, který při neštěstí ztratil bratra, švagrovou i mnoho přátel, a navíc se stará o těžce nemocnou a nic netušící matku, se zatím k těmto otázkám nevyjadřuje. „Politická rozhodnutí padnou až po pohřbu prezidenta a udělá je Jaroslaw,“ řekl jeden z činitelů PiS. Lech Kaczyński a jeho žena budou pohřbeni v neděli na krakovském hradě Wawel.

Jako o dalších možných prezidentských kandidátech PiS se spekuluje o bývalém ministrovi spravedlnosti a současném europoslanci Zbigniewu Ziobrovi a o někdejší vicepremiérce Zytě Gilowské. Objevuje se také jméno prezidentova poradce a předsedy Polské akademie věd Michala Kleibera.

Liberální Občanská platforma (PO) premiéra Donalda Tuska jako svého kandidáta už před časem nominovala šéfa Sejmu a od soboty prozatímní hlavu státu Bronislawa Komorowského.

Teprve po pohřbu Jerzyho Szmajdzińského, který byl prezidentským kandidátem Svazu demokratické levice, se rozhodne o tom, kdo ho nahradí. Strana při letecké katastrofě ztratila také poslankyni Jolantu Szymankovou-Dereszovou, jež by pro stranu bývala přicházela v úvahu jako vhodná prezidentská kandidátka.

Bronislaw Komorowski
Zdroj: ČTK/AP
Vydáno pod