Rompuy, básník v čele EU, vydal svou první sbírku

Brusel – Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy se dnes stal oficiálně básníkem. Vydal svou první sbírku haiku, tedy krátkých japonských básní, které se skládají jen z jednoduchého trojverší. Dvaašedesátiletý bývalý belgický premiér, který si libuje v asketickém způsobu života a jehož charisma někteří političtí soupeři přirovnávají k „mokrému hadru“, se psaní haiku věnuje již několik let a pravidelně je zveřejňuje na vlastním blogu.

Literární výtvory Haiku Hermana, jak se unijnímu prezidentovi často přezdívá, se však politice příliš často nevěnují. Van Rompuy inspiraci podle svých slov získává při procházkách se svým psem Louisem, kterého si před časem vzal z útulku. Samotné haiku se prý rodí přes noc. „Haiku mě napadne večer, krátce předtím, než jdu spát. Když se vzbudím, tak je hotové a mám ho v hlavě,“ řekl.

Správné japonské haiku se v drtivé většině případů věnuje přírodě, výjimkou nejsou ani výtvory Van Rompuye. „Vidím svůj dech, páru v zimním vzduchu, horko v zimě,“ zní překlad jednoho z mnoha.

Bývalý belgický premiér své básně píše především ve vlámštině, ale nová kniha je výjimkou. Vlámský originál se nachází vždy na jedné straně sbírky a na druhé straně je překlad do angličtiny, francouzštiny, němčiny a latiny, kterou Van Rompuy studoval na univerzitě ještě předtím, než se začal věnovat ekonomii.

Blog Hermana Van Rompuye s haiku
Zdroj: ČT24