Po skandálech opouští německou katolickou církev tisíce věřících

Berlín - V Berlíně demonstrovaly oběti zneužívání v církevních výchovných zařízeních. Na 300 lidí žádalo omluvu církve i státu a také finanční odškodnění. Oběti zneužívání žádají navíc vyšetření všech případů, žádný už by se podle nich neměl ututlat. Skandály v Německu mají navíc důsledky, katolickou církev hromadně opouštějí věřící.

Od ledna otřásají hlavně katolickou církví téměř každodenní odhalení starších případů sexuálního zneužívání a trýznění na katolických výchovných zařízeních, jako jsou například klášterní internátní školy. Oběti mluví o extrémním násilí a zneužívání. Pachatelé by proto podle demonstrantů měli platit. Chtějí příspěvky na terapeuty pro oběti. Stát a církev jim ale zatím slibují spolupráci, že budou společně postupovat ve vyšetřování. 

Monika Tschapeková-Güntnerová, předsedkyně Spolku dětských domovů:

„Když ses bránil, zbili tě do bezvědomí. Za branami ústavu by tomu zas nikdo nevěřil. Teď jsme v důchodovém věku, teď už nám nejde o společenské postavení, můžeme mluvit.“

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)


Katolické církvi v Německu kvůli skandálům ubývá členů. Jen v březnu opustilo dvě diecéze na jihozápadě Německa přes 5 tisíc věřících. „Zklamali jsme důvěru mnoha lidí, pro které jsme byli rodinou. Církev by měla tentokrát jasně přiznat barvu a bylo by hezké, kdyby papež aspoň některé oběti pozval, udělal viditelné gesto,“ říká otec Hubert. 

Katolické i protestantské farnosti v Německu žijí z nepovinných daní, které odvádějí registrovaní členové církví, peníze ale teď nejsou to hlavní. „Pozorujeme tento vývoj s obavami, ani ne tak kvůli finančním ztrátám, ale proto, že ten, kdo opouští církev, ukazuje prstem na společenství víry a oslabuje rozmanitost a živoucnost církve. To je bolestné!“ reagoval na nejnovější trend generální vikář freiburské diecéze Fridolin Keck.