První předvolební debata v Británii - lépe si vedl liberál Clegg

Londýn - Šéfové tří hlavních britských stran se včera večer vůbec poprvé střetli v televizní debatě, která by mohla výrazně ovlivnit nadcházející parlamentní volby. Podle prvních bezprostředních reakcí si lépe vedl předák liberálních demokratů Nick Clegg, zatímco šéf konzervativců David Cameron a labouristický premiér Gordon Brown zůstali v debatě zaměřené na vnitropolitická témata poněkud pozadu. Záznam první z televizních debat k britským parlamentním volbám můžete sledovat v sobotu 17. dubna od 9:05 na ČT24.

Podle ankety televize ITV, která debatu pořádala, byl podle 43 procent dotázaných nejlepší Clegg, podle 26 procent Cameron a podle 20 procent premiér Brown.

Naopak v průzkumech veřejného mínění vedou konzervativci před volbami 6. května o několik procent před labouristy. Liberální demokraté jsou jako před minulými volbami pozadu s podporou asi 20 procent voličů.

Dnešní diskusi v Manchesteru dominovala témata jako imigrace, zdravotnictví, zločinnost a skandál kolem poslaneckých výdajů. Ostrou výměnu vyvolala otázka snižování deficitu, když Cameron byl pro rychlejší snižování výdajů, zatímco Brown varoval před unáhlenými škrty, které by ohrozily ekonomické oživení.

Cameron prosazoval snižování přistěhovalectví na úroveň „desetitisíců“ lidí a uvedl, že v případě volebního vítězství jeho vláda zavede limit na počet imigrantů ze zemí mimo Evropskou unii. Zatímco Clegg se prezentoval jako alternativa dvěma „starým“ stranám, Cameron i Brown vystupovali vůči němu smířlivěji. Dosavadní průzkumy totiž ukazovaly, že ani konzervativci, ani labouristé nezískají nadpoloviční většinu křesel v parlamentu a budou muset sestavit vládu za pomoci liberálních demokratů.

Diskuse byla první ze tří devadesátiminutových střetnutí, která si berou za vzor americké prezidentské debaty. Každá debata má jedno hlavní téma - nyní to byly domácí záležitosti, za týden zahraniční politika a těsně před volbami ekonomika.

David Cameron hovoří na předvolební debatě v Manchesteru
Zdroj: ČT24/ČTK/AP