OSN: Pákistán nedokázal ochránit Bhuttovou a brzdil vyšetřování

New York - Pákistán nedokázal ochránit svou bývalou premiérku Bénazír Bhuttovou, vyšetřit její zavraždění a brzdil vyšetřování této záležitosti vedené odborníky Organizace spojených národů. Uvádí to zpráva OSN, která byla v noci na dnešek zveřejněna v sídle světové organizace v New Yorku.

Ve zprávě o rozsahu 65 stran vyjadřuje vyšetřovací komise OSN přesvědčení, že neschopnost pákistánských úřadů efektivně vyšetřit smrt Bhuttové „byla úmyslná“. Podotýká, že snaha OSN záležitost přešetřit byla „vážně narušována“ pákistánskými tajnými službami a vládními úředníky.

Bhuttová se stala obětí střelby a sebevražedného bombového atentátu 27. prosince 2007 na předvolebním mítinku v Raválpindí, jen několik týdnů poté, co se vrátila z dobrovolného exilu.

„Zemřela proto, že patnáct a půl roku starý sebevražedný atentátník se odpálil poblíž jejího auta, a nikdo nevěří, že ten chlapec jednal z vlastní vůle,“ cituje agentura Reuters ze zprávy.

OSN:

„Neschopnost pákistánských úřadů efektivně vyšetřit smrt Bhuttové “byla úmyslná".

Dokument také připomíná, že tehdejšímu pákistánskému prezidentu Parvízu Mušarafovi měl informace o řadě hrozeb proti Bhuttové. Mušarafova vláda však „udělala stěží víc než že ji a provinční úřady o těchto hrozbách informovala a nevyvinula aktivitu pro neutralizaci ohrožení ani nezajistila bezpečnostní opatření přiměřená míře ohrožení,“ dodává zpráva.