Záchranáři nedávají pohřešovaným po čínském zemětřesení šanci

Peking - Středeční silné zemětřesení v západní Číně si vyžádalo oběti nejen v provincii Čching-chaj, ale i v sousedním S'čchuanu. Celkový počet obětí katastrofy je 825. Otřesy srovnaly se zemí desítky tisíc budov, tisíce rodin jsou bez střechy nad hlavou. Záchranářům se podařilo z trosek údajně vyprostit více než tisícovku živých lidí, přeživších ale prý bude ubývat, neboť záchranné týmy postupují pomalu a navíc v oblasti mrzne.

Zatímco v Čching-chaji bylo při nynějších otřesech napočítáno 760 mrtvých, v provincii S'čchuan je to 65 obětí, celkový počet středeční katastrofy je tak dosud 825 obětí. 

Epicentrum středečních záchvěvů bylo lokalizováno nedaleko hranice provincie Čching-chaj a Tibetu. V postižené prefektuře Jü-šu se zřítilo 15 tisíc budov a na 100 tisíc osob se ocitlo bez přístřeší. 

Záchranářům se z trosek údajně podařilo vyprostit 1 045 živých lidí. Těm, kteří pod sutinami ještě zůstávají, ale záchranné týmy vzhledem k postupu času a mrazivému počasí velké šance na přežití nedávají. Teploty v noci klesají pod bod mrazu, někteří lidé se před zimou ukrývají ve stanech či v autech.