Apollo 13: Nejúspěšnější neúspěch kosmonautiky

Washington/Praha - Dramatická pouť americké vesmírné lodi Apollo 13 šťastně skončila 17. dubna 1970, když stroj bezpečně přistál ve vlnách Tichého oceánu. Její let trvající necelých šest dní bývá označován za „nejúspěšnější neúspěch v historii kosmonautiky“. Tříčlenná posádka Apolla 13 sice nesplnila svůj cíl dospět na Měsíc, hrdinně však zvládla závadu na lodi a dokázala se bezpečně vrátit na Zem. Mise třináctého Apolla byla sedmým pilotovaným letem stejnojmenného amerického vesmírného programu. Jejím úkolem bylo vysadit na Měsíci historicky třetí lidskou posádku. V průběhu letu však nešťastně vybuchla jedna z kyslíkových nádrží.

Následky detonace byly velmi vážné a hlavní starostí mužů na palubě se rázem stalo, jak vůbec přežít. Podařilo se jim to jen díky intenzivní komunikaci s americkým řídícím střediskem, kterou astronaut John Swigert zahájil legendární větou „Houstone, máme problém“.

Nefungovalo skoro nic – baterie, motory ani kyslíkové nádrže. V tu chvíli jenom málokdo věřil, že posádka Apolla 13 má šanci přežít. „V první chvíli vám proletí hlavou, proč zrovna já. Proč ne 12 nebo ne až 14. Ale po těch pár sekundách sebelítosti se soustředíte na to, co udělat, abyste přežili,“ vzpomíná Lovell.

Tři muži ve vesmíru i stovky lidí na Zemi dokázali nemožné – upravit kurs lodi bez počítače jenom s pomocí hodinek a podle hvězd. Dostat tři lidi do modulu pro dva a upravit hranaté kyslíkové filtry do kulatých vývodů, aby se tam neudusili. Po třech dnech putování vesmírem, ve zhasnuté lodi, v teplotách jenom těsně nad nulou, dokázali proletět atmosférou a přistát. „Byl to triumf lidské schopnosti obrátit skoro jistou katastrofu v úspěšnou záchranu,“ říká Lovell.

Zleva: Jim Lovell, John Swigert a Fred Haise
Zdroj: Wikipedia.org/NASA

Na motivy této události, kterou Jim Lovell popsal ve své knize Lost Moon (tj. Ztracený měsíc), natočil režisér Ron Howard v roce 1995 film s názvem Apollo 13. Divácky úspěšný snímek, v němž hlavní roli kapitána Lovella ztvárnil populární Tom Hanks, získal dva Oscary a řadu dalších prestižních ocenění.

Kapitán Lowell má české kořeny

V nedávné době vyšlo najevo, že kapitán Lowell měl na palubě lodi celou dobu u sebe československou vlajku. Má totiž české kořeny, ke kterým se dodnes hrdě hlásí, stejně jako Eugene Cernan, poslední muž, který stanul na Měsíci. Lowell narozdíl od Cernana nikdy na lunární povrch nevstoupil. Připravila ho o to právě havárie na Apollu 13.