Záznamy z černých skříněk - poslední vteřiny byly dramatické

Smolensk - Černé skříňky z polského vládního letounu havarovaného u ruského Smolensku vydaly své svědectví. Nahrávky z pilotní kabiny dokazují, že piloti před havárií věděli, že dojde k nehodě. Záznamy komunikace v kabině navíc vylučují verzi, že někdo z posádky piloty nutil k přistání.

Šéf polské prokuratury Andrzej Seremet říká, že piloti poté, co letoun škrtl o stromy, věděli, že nehoda je nevyhnutelná. Nejmenovaný zdroj blízký vyšetřovatelům sdělil agentuře Interfax: „Záznamy z černých skříněk ukazují, že to byla chyba pilota, co způsobilo nehodu.“

Polský vojenský prokurátor Zbigniew Rzepa slyšel záznamy z pilotní kabiny a svěřil se médiím, že poslední vteřiny před pádem letadla jsou velmi dramatické. Jednu z černých skříněk mají k dispozici stále Rusové, druhá už je v Polsku, kde ji zkoumají experti. Záznamy by měly být zveřejněné, vyšetřovatelé ale čekají, až v Polsku skončí státní smutek.

Pilot přistával jen jednou

Záznamy z černých skříněk také vyvrátily další informace o incidentu. Zatímco se dříve tvrdilo, že pilot se pokoušel čtyřikrát přistát, nyní se ukázalo, že pouze vojenské letiště ve Smolensku třikrát obkroužil, až pak nasměroval letadlo k přistávací dráze. Byl ale příliš nízko a zavadil o stromy a budovy nedaleko letiště. Pilot se ještě pokusil nabrat výšku, letadlo ale škrtlo křídlem o zem a začalo hořet.

Otázkou ale je, proč byl vlastně pilot tak nízko nad zemí. Bylo snad na vině špatné nastavení výškoměru, které nebylo kompatibilní s ruskými přístroji na řídicí věži? Spekuluje se i o tom, že řídicí věž hovořila s Poláky rusky a piloti jim nerozuměli. Na všechny otázky by měl odpovědět tým ruských a polských vyšetřovatelů, ti ale dnes sdělili, že důkladné prošetření nehody potrvá měsíce.