Nad Rakouskem nedaleko Česka explodovalo letadlo

Vídeň - Malé letadlo se dnes kolem 11:10 zřítilo nedaleko severorakouského Eidenbergu poblíž jihočeských hranic. Pilot, kterým byl podle prvních zjištění rakouský občan, neštěstí nepřežil. Příčina nehody se vyšetřuje. Ultralehké letadlo podle policie pilotoval osmapadesátiletý muž z Horních Rakous. Původně se předpokládalo, že ho řídil Čech. Malý letoun měl totiž české značení. Jednalo se o stroj typu TL 96 Star.

Rakouská veřejnoprávní stanice ORF uvedla, že pilot byl lékařem zemské nemocnice v hornorakouském městě Steyr. Působil v ní jako chirurg. Podle serveru Tn.cz pocházel ze Slovenska a byl právě na cestě do Hradce Králové, kde měl operovat.

Nehoda se stala u Eidenbergu, který leží nedaleko Lince asi 20 kilometrů na jih od Vyššího Brodu. „Podle prvních sdělení očitých svědků nastal nízko nad zemí výbuch, letadlo zavadilo kvůli tomu o střechu statku a hořící se zřítilo na louku za ním,“ uvedlo linecké policejní ředitelství ve své zprávě. Jeho šéf Alois Lissl hornorakouské ORF řekl, že letadlo mělo „zjevně problémy s motorem“. Experti míní, že se stroji mohl přehřát motor. To by prý mohl být také důvod, proč ve vzduchu explodoval.

Při pádu se podle policistů hlavně křídla a ocas letadla rozpadly na mnoho kusů, které se rozptýlily po okolí do okruhu jednoho kilometru. „Kabina v té chvíli hořela. Místní hasiči ji hasili. Pilot už ale nemohl být zachráněn,“ shrnuje policejní zpráva.