Polsko dá poslední sbohem obětem tragédie u Smolenska

Varšava – V celém Polsku se dnes v 08:56 rozezněly sirény a zvony, které připomněly, že přesně před týdnem při letecké katastrofě u Smolenska na západě Ruska zahynul polský prezident Lech Kaczyński, jeho choť Maria a dalších 94 osobností veřejného života. V poledne začne ve Varšavě smuteční obřad, který v dějinách Polska nemá obdoby. Očekává se, že do Varšavy přijedou vzdát hold obětem nehody statisíce lidí.

Během posledního rozloučení budou na náměstí maršála Józefa Pilsudkého rozmístěny fotografie všech 96 lidí, kteří při nehodě přišli o život. Podle původních předpokladů měly být na náměstí vystaveny rakve, ale stále se nepodařilo několik těl identifikovat a dopravit do Polska.

Tryzny se zúčastní příbuzní obětí, nejvyšší představitelé země a hosté ze zahraničí, mezi nimi také malá delegace českého parlamentu. U papežského kříže, který na náměstí stojí od loňského června, bude mši sloužit vyslanec papeže, kardinál Angelo Sodano.

Obyvatelé a návštěvníci polského hlavního města budou mít dnes poslední možnost poklonit se prezidentskému páru v jeho paláci. V podvečer budou rakve přemístěny do katedrály Sv. Jana Křtitele na Starém Městě. Zde za Kaczyńské odslouží mši varšavský arcibiskup Kazimierz Nycz. Po ní se u jejich rakví budou moci až do rána modlit i obyčejní lidé. Ráno budou obě rakve přepraveny do Krakova.

V Krakově očekáván Obama i Medvěděv

Z krakovského letiště přejede v neděli smuteční kolona do Mariánského kostela na Starém Rynku. Bohoslužby, kterou bude opět sloužit kardinál Sodano, by se mělo zúčastnit asi 70 delegací z celého světa. Do Polska by měl přijet americký prezident Barack Obama i jeho ruský protějšek Dmitrij Medvěděv. Česko bude zastupovat prezident Václav Klaus a pražský arcibiskup Dominik Duka.

Projev na rozloučenou pronese předseda Sejmu a prozatímní hlava státu Bronislaw Komorowski. Po mši si hosté poslechnou koncert Berlínských filharmoniků. Pak se smuteční průvod, v němž půjdou už jen příbuzní Kaczyńských a nejdůležitější představitelé země, vydá na královský hrad Wawel.

Ostatky prezidentského páru budou v sarkofágu z onyxu krémové barvy původem z Turecka uloženy v předsíni krypty obnovitele polské státnosti po roce 1918 maršála Józefa Pilsudského. V okamžiku, kdy budou rakve ukládány do sarkofágu, zazní 21 ran z děla.

Pohřeb Kaczyńských v kryptě wawelské katedrály rozpoutal v Polsku protesty. Ozývají se hlasy, že zásluhy Lecha Kaczyńského nebyly takové, aby mohl být pohřben vedle polských králů a nejvýznamnějších osobností polské historie. Zazněly názory, že by měl být pohřben ve Varšavě, kde se narodil a kde byl také primátorem.

Víkend v Polsku: přísná bezpečnostní opatření a prohibice

Polsko čekají po oba víkendové dny mimořádná bezpečnostní opatření. Do Krakova i Varšavy se sjedou policejní posily. Polské dráhy vypraví do těchto měst více vlaků, v hlavním městě bude v sobotu veřejná doprava zadarmo. Do Krakova by mohl přijet až milion lidí.

Lidé v zemi musejí počítat s řadou omezení. Od pátku do pondělního rána nebudou smět na silnice vjet nákladní auta. V neděli se v Krakově zavřou supermarkety velkých obchodních sítí na celý den. V hlavním městě bude platit zákaz prodeje a pití alkoholu v sobotu, v Krakově bude prohibice vyhlášena na neděli.

Změny v sobotním vysílání České televize:

Ve 12:00 bude přerušeno vysílání všech čtyř stanic minutou ticha. ČT24 bude od 11:30 přenášet přímý přenos smutečního obřadu ve Varšavě, po minutě ticha poběží smuteční obřad i na ČT2.

Změny budou i ve vysílání ČT1. Ve 20:00 uvede profil polského prezidenta Lecha Kaczyńského. V 20:10 uvede první program film polského oscarového režiséra Andrzeje Wajdy Katyň. Speciální sobotní vysílání uzavře dokument Lebka o unikátním nálezu lebky jedné z obětí katyňské tragédie.

Změny v nedělním vysílání České televize:

13:30 začne na ČT24 přímý přenos pohřbu prezidentského páru na královském hradě Wawel v Krakově, v 14:00 se k přímému přenosu připojí i ČT2.