Polsko se loučilo s oběťmi letecké katastrofy, přijely desetitisíce lidí

Varšava - Desetitisíce lidí z celého Polska se dnes loučily s oběťmi leteckého neštěstí u Smolenska. Rakve prezidentského páru se v doprovodu nejbližších a davů lidí lemujících ulice přesunuly do katedrály sv. Jana Křtitele, kde jim během celonoční vigílie mohou ještě lidé poklonit. Vzpomínka na zesnulé začala už v 08:56, kdy se v celém Polsku rozezněly sirény a zvony a připomněly tak přesný čas tragédie. Smuteční obřad začal v poledne na varšavském náměstí Maršála Józefa Pilsudského. Městem se opět rozezněly zvony a lidé drželi dvě minuty ticha. Při čtení jmen všech 96 obětí se náměstím nesla jen vlastenecká vojenská skladba Spi, kolego. Při leteckém neštěstí zahynul polský prezident Lech Kaczyński, jeho choť a další osobnosti veřejného života. Na náměstí proto visí obrovské černé plátno s fotografiemi všech obětí. Záznam smutečního obřadu zde.

Civilní část obřadu ukončily tři čestné salvy, zazněl i Smuteční pochod nejznámějšího polského hudebního skladatele Fryderyka Chopina. Následovala zádušní mše za účasti šedesáti biskupů z Polska i zahraničí. Mši sloužil arcibiskup Józef Michalik, který zastoupil vatikánského vyslance, kardinála Angela Sodana. Ten do Varšavy nemohl přijet kvůli zastavení leteckého provozu nad velkou částí Evropy. Podle prvních odhadů policie přišlo na náměstí kolem 100 až 150 tisíc lidí.

Jména lidí, kteří při leteckém neštěstí zahynuli, přečetl herec Artur Žmijewski, představitel jedné z hlavních rolí ve filmu Katyň režiséra Andrzeje Wajdy. „Ten seznam je jako celé Polsko,“ řekl v emotivním projevu premiér Donald Tusk. „Svět se nám již podruhé zhroutil na tom samém místě,“ připomněl maršálek Sejmu a prozatímní hlava státu Bronislaw Komorowski smutnou ironii osudu. Zároveň vyjádřil naději, že kvůli této tragédii svět pravdu o katyňském masakru nezapomene.

Bronislaw Komorowski:

„Je málo takových okamžiků v dějinách národa, ve kterých cítíme, že jsme spolu, že cítíme všichni to samé. Katastrofa letadla u Smolenska byla takovým okamžikem.“

K truchlícím na varšavském náměstí promluvila i dcera tragicky zahynulého předsedy Federace katyňských rodin Izabela Saryuszová-Skompská. Vzpomínky se účastnil i bratr prezidenta Jaroslav Kaczyński a dcera prezidentského páru Marta.

Lidé vzpomínali i v Krakově. Na věži katedrály na hradě Wawel se rozezněl zvon Zygmunt, který zvoní jen při nejvýznamnějších státních a církevních svátcích a mimořádných událostech v životě Polska. 

Do tří hodin odpoledne byly v prezidentském paláci vystaveny rakve s ostatky manželů Kaczyńských. Podle prezidentské kanceláře se jim přišlo poklonit 1500 lidí za hodinu. Po páté hodině byly rakve za doprovodu biskupů přemístěny do katedrály sv. Jana Křtitele na Starém Městě, kde za Kaczyńské odslouží mši varšavský arcibiskup Kazimierz Nycz. Po ní se u rakví budou moci až do rána modlit i obyčejní lidé. Ráno budou obě rakve přepraveny vojenským letadlem do Krakova. To podle Jacka Sasina z prezidentské kanceláře poletí nízko, aby ho neohrozil prach a popel z islandské sopky.