Cenu nejlepšího sommeliera si odnesl Angličan

Santiago de Chile – Angličan Gepard Basset se stal tento týden v Chile nejlepším sommelierem světa. Ve finále soutěže porazil ve čtvrtek Francouze Davida Birauda a Švéda Paola Bassa. Soutěž o nejlepšího znalce vín a dalších nápojů přinesla alespoň nějakou radost chilským vinařům, které krutě zasáhlo únorové zemětřesení.

Přírodní katastrofa na konci února zničila podle odhadů 12,5 procenta letošní úrody chilského vína. Týdenního klání se zúčastnilo 51 sommelierů ze 48 zemí. „Fakt, že se Chile podařilo zorganizovat soutěž krátce po zemětřesení, dokazuje, že země se vzmáhá a je schopná dostát svých komerčních závazků,“ uvedl prezident Vinos de Chile René Merino.

Únorové zemětřesení sice negativně ovlivní letošní produkci, nebude však prý mít dopad na export chilského vína. Chile je devátým největším světovým producentem vína a za Argentinou druhým největším na jihoamerickém kontinentu. V exportu vína je Chile páté na světě.

Světová soutěž sommelierů se pořádá jednou za tři roky, poprvé se v tomto formátu uskutečnila v roce 1983. Během mistrovství sommelieři skládají písemnou zkoušku o znalostech vína a vinařství, destilátech, kávách a doutnících. Negustují poslepu, soutěží v otvírání lahví a dekantaci vína.