Dalajlama chce na místa zemětřesení v Číně

Dharamsála (Indie) – Tibetský duchovní vůdce dalajlama by se chtěl vydat do Číny. Vyjádřil přání navštívit západní část země, kde při středečním zemětřesení zahynulo nejméně 1 484 lidí. V zasažených oblastech žijí především Tibeťané. Dalajlama se ale pravděpodobně na místo katastrofy nepodívá. Když se totiž po zemětřesení v roce 2008 chtěl podívat do provincie S'-čchuan, kde zahynulo na 90 tisíc lidí, čínské úřady ho nepustily do země.

Dalajlama se narodil v provincii Čching-chaj, kterou současné zemětřesení nejvíce zasáhlo. Na čínskou, respektive tibetskou půdu však nevstoupil od protičínského povstání v roce 1959, po němž byl nucen se uchýlit do zahraničního exilu. Sídlem jeho i jeho exilové vlády se stala Dharamsála v severní Indii.

Chtěl bych „naplnit přání mnohých lidí“ v postižené oblasti a poskytnout jim útěchu, řekl dalajlama na schůzce s novináři v Dharamsále. Zároveň vyslovil pochvalné uznání čínským úřadům za jejich rychlou reakci po zemětřesení, které si vyžádalo také velké škody a zhruba 12 tisíc zranění.

Čína dalajlamu obviňuje, že usiluje o odtržení Tibetu a podporuje v něm separatismus. Je proto podle AP velmi nepravděpodobné, že by mu Peking dovolil návštěvu oblasti, byť jde o oblast, kde se narodil. Peking tvrdí, že Tibet byl vždycky součástí Číny, ovšem tato himálajská oblast tvořila samostatný stát po staletí nejen v dávné minulosti, ale fakticky i před čínskou invazí v roce 1951.