Medvěděv označil Katyň z roku 1940 za dílo Stalina a jeho přisluhovačů

Varšava - Ruský prezident Dmitrij Medvěděv prohlásil, že je třeba, aby se Rusové a Poláci sblížili. Uvedl to v polské televizi poté, co se v Krakově zúčastnil pohřbu polského prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho choti. Nejvyšší ruský představitel se také zmínil o masakru polských důstojníků stalinskou policií v roce 1940, což po dlouhá léta komplikovalo rusko-polské vztahy. „Katyňská tragédie je zločin Stalina a jeho početných přisluhovačů,“ zopakoval Medvěděv podle agentury AFP postoj Moskvy v této otázce.

Právě účast ruského prezidenta na pohřbu prezidentského páru byla velmi sledovaná. Medvěděv dorazil letadlem navzdory omezení leteckého provozu kvůli sopečnému prachu v ovzduší. Jeho přítomnost se vykládala jako významný symbol společného truchlení za polskou tragédii, ke které došlo na ruském území. Oba státy se snaží zlepšit problematické vztahy, to se mělo stát i před týdnem na společné tryzně za polské oběti katyňského masakru. 

Medvěděv o vztazích s Polskem

„Tragédie mohou vyvolat složité emoce, ale velmi často sbližují. Myslím si, že to je právě potřebné pro obyvatele naší země a pro Poláky,“ řekl v narážce na leteckou katastrofu u západoruského Smolensku, při níž zahynul polský prezidentský pár.

Ruský prezident bez dalšího upřesnění připustil, že by bylo potřeba tragédii z války ještě více prošetřit. Krátce předtím prozatímní hlava polského státu Bronislaw Komorowski vyjádřil naději, že Rusko umožní poznat celou pravdu o tomto masakru. Ruská justice však případ masakru uzavřela a zakázala zveřejnit rozsudek i většinu dokumentů z procesu. Jedna ruská nevládní organizace 3. března požádala Medvěděva, aby vyšetřování obnovil, což se dosud podle všeho nestalo, poznamenala AFP. 

Přítomnost šéfa Kremlu na pohřbu byla podle agentury Reuters ironií s ohledem na skutečnost, že Kaczyński často kritizoval to, co nazýval ruským imperialismem vůči bývalým sovětským republikám jako Gruzie. Za pětiletého působení v čele Polska Kaczyński Moskvu ani jednou nenavštívil, poznamenala agentura Reuters.

Z dokumentu Lebka o jedné z obětí katyňského masakru
Zdroj: ČT24/ČT
Vydáno pod