Vztah k Česku je nezdarem Obamovy diplomacie, tvrdí republikáni

New York - Vztah k Česku podle republikánských členů amerického Kongresu patří k nezdarům zahraniční politiky současného prezidenta Baracka Obamy. Důvodem je především - podobně jako v případě Polska - změna amerických plánů na vybudování součástí protiraketové obrany v těchto zemích. Vyplývá to z hodnocení dosavadní diplomacie současného šéfa Bílého domu, jež kongresoví republikáni zveřejnili na svých internetových stránkách.

Česko i Polsko jsou podle nich věrní spojenci Spojených států, kteří obdivuhodně prodělali vývoj ze sovětských satelitů v energické demokracii a tržní ekonomice. Oba státy také vyslaly své vojáky do Iráku a Afghánistánu. „Obamova vláda ale těmto zemím od svého nástupu do úřadu neudělala žádnou laskavost,“ uvedli republikáni.

Zrušení chystaných součástí protiraketového štítu v Česku a v Polsku pak označují za snahu nynější administrativy rozmazlovat Rusko, jež prý přitom své sousedy zastrašuje. Protiraketový systém ve východní Evropě by navíc podle republikánů byl účinnou obranou proti Íránu. „Zdá se, že vláda je ochotná ohrozit americké bezpečnostní zájmy výměnou za stisknutí tlačítka 'reset' ve vztazích s Ruskem,“ míní republikáni.

Současná americká administrativa ale podobné názory, které nejsou vzácné ani v České republice, v minulosti opakovaně odmítla. Česko i Polsko označuje za dobré spojence, přehodnocení plánů protiraketové obrany pak podle Bílého domu neznamená, že by středo- a východoevropský region Spojené státy opouštěly či ponechávaly všanc Moskvě. Obama se nedávno v Praze podobné obavy snažil rozptýlit na schůzce s 11 představiteli zemí této oblasti.

Z Obamovy slabosti těží Írán a Rusko

Zahraniční politika současného prezidenta naopak podle republikánů prospívá Íránu, který zatím úsilí Obamovy administrativy nedokázalo odradit od údajné snahy získat jadernou zbraň. Bílý dům by podle republikánů měl zemi ochromit sankcemi. Místo toho je prý ochoten vyměnit mírnější sankce za širší mezinárodní podporu.

Dalším, kdo ze současného kurzu amerického diplomacie těží, je prý Rusko. Obama je k Moskvě údajně příliš vstřícný navzdory jejímu chování k sousedům či porušování lidských práv a nedostatku demokracie v Rusku. Neodůvodněně příznivý je podle republikánů i postoj současné administrativy k Venezuele a Sýrii, kam Obama po dlouhé době chce vyslat amerického velvyslance.

Radar
Zdroj: ČT24