Thajská armáda zablokovala obchodní centrum Bangkoku

Bangkok - Thajští vojáci obklíčili obchodní centrum v Bangkoku. Brání tak novým demonstrantům, aby se přidali k protivládním protestům. Oznámila to agentura AP, podle níž vláda již předtím celou oblast s bankami a kancelářemi vyhlásila pro demonstranty za zakázanou. Stoupenci bývalého premiéra Šinavatry táboří v ulicích už několik týdnů. Na úterý svolali další masové shromáždění, hrozí tak nové srážky s vojáky. Při nich před více než týdnem zemřelo 24 lidí, 800 utrpělo zranění.

Obchodní centrum je již několik týdnů kvůli demonstrantům paralyzované. Protestující pořádají mohutné demonstrace, aby současného předsedu vlády Apchisita Vedžadžívu donutili k odchodu a k vypsání předčasných parlamentních voleb. Vojáci hlídkují i v zábavní části města, kterou mají v oblibě zejména japonští turisté. Někteří z vojáků se usadili na střechách okolních budov.

Opoziční hnutí svolalo na úterý masové shromáždění, které ale hrozí dalšími srážkami s pořádkovými silami. Střety mezi demonstranty a ozbrojenými silami si před více než týdnem vyžádaly 24 mrtvých a kolem 800 zraněných včetně asi 300 vojáků. Armáda také zřídila kontrolní stanoviště na přístupových místech do Bangkoku i uvnitř města, aby zabránila přílivu dalších stoupenců opozice na shromáždění.

Oblast, kde se mají sejít „červené košile“, jak je nazýváno opoziční hnutí kvůli jeho tradiční barvě, je plná nejen obchodních domů, ale i pětihvězdičkových hotelů a dalších zařízení. Hotely přišly už o desítky milionů dolarů. Oblast, kde kempují demonstranti, však obsadili pouliční prodavači, dodány tam byly i mobilní toalety a stany. Prodavači nabízejí nejen jídlo, ale i matrace na spaní, oblečení a suvenýry v červené barvě.