Poláci nepřetržitě chodí uctít památku prezidentského páru

Krakov - Celou noc chodili Poláci do krypty krakovského hradu Wawel uctít památku prezidentského páru, který zemřel při letecké nehodě v západním Rusku. Státním pohřbem skončil včera v zemi týden smutku. Vláda by nyní měla obsadit klíčové posty státní správy a také oficiálně vyhlásit termín prezidentských voleb.

Život v Polsku by se dneškem měl začít vracet do normálních kolejí. Pohřbeno však bude dalších 96 obětí neštěstí, které se podařilo identifikovat a přepravit z Ruska do Polska. Stále ale 20 těl identifikováno nebylo. Ruští i polští vyšetřovatelé pokračují v analyzování příčin tragédie, k dispozici mají všechny černé skříňky i záznam hovoru v kabině před pádem letounu.

V Polsku se média stále vrací ke včerejšímu pohřbu prezidentského páru v Krakově. V této souvislosti si všímají neúčasti západních politiků. Současně ale informují o aktuální situaci na polské politické scéně. Vláda bude na příštím zasedání jednat o obsazení klíčových míst, čeká se rovněž na oficiální vyhlášení termínu prezidentských voleb. Ty by se měly konat pravděpodobně 20. června.

Telefonát Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

V tuto chvíli se neví, kdo bude kandidátem konzervativců, Lecha Kaczyńského by mohl nahradit jeho bratr Jaroslaw. Ten se ale nyní k ničemu nevyjadřuje.