Havanský kardinál vyzval vládu kvůli strádání lidí ke změnám v zemi

Havana - Kuba zažívá jednu z nejhorších krizí poslední doby, lidé otevřeně kritizují socialistický systém. Při rozhovoru s novináři to řekl kardinál Jaime Ortega, hlava tamní katolické církve. Kardinál proto apeloval na vládu, aby provedla rychle potřebné změny s cílem ukončit ekonomické a sociální strádání obyvatel a také aby propustila politické vězně. Kubánská ekonomika je na tom kvůli celosvětové krizi, obchodním embargům a nedávným hurikánům nejhůř od roku 1991.

Podle kardinála existuje o potřebě rychlých změn v zemi národní shoda. „Naše země je ve velmi složité situaci, rozhodně nejtěžší, jakou jsme zažili ve 21. století,“ řekl třiasedmdesátiletý Ortega, jehož veřejná prohlášení bývají zpravidla umírněná. Nyní vyzval i k propuštění politických vězňů, kterých je na Kubě odhadem 200.

Kuba, která je velmi závislá na dovozech, byla tvrdě zasažena světovou krizí a čelí největším ekonomickým potížím od pádu sovětského spojence v roce 1991.

Římskokatolický představitel také odsoudil dlouholeté obchodní embargo, které uplatňují Spojené státy proti Kubě. Vyzval Havanu a Washington, aby se více snažily zlepšit vzájemné vztahy, aby zahájily dialog bez kladení předběžných podmínek.

Vztahy římskokatolické církve a komunistického režimu byly po revoluci v roce 1959 nepřátelské, ale zlepšily se poté, co ostrov navštívil v roce 1998 papež Jan Pavel II. Církev je jedním z mála nezávislých hlasů na Kubě. Ke křesťanství se hlásí podle odhadů asi 40 procent Kubánců.

Kuba
Zdroj: ČT24