Theta léčba – skutečná pomoc, nebo šarlatánství?

Praha - Ve Spojených státech vzbuzuje v poslední době mnoho rozporuplných reakcí theta léčba - metoda zaměřená na vlny v mozku. Její zastánci přísahají, že dokáže změnit lidský život v několika minutách. Odpůrci poukazují na to, že neexistuje jakýkoli důkaz, že opravdu zabírá. Spor mezi léčiteli zaměřenými na energii a celostní medicínu a klasickými lékaři spoléhajícími na exaktní metody se jen těžko brzy definitivně vyřeší, ale i lékaři s klasickým medicínským vzděláním tvrdí, že jedním z nejpodstatnějších prvků při léčbě nemocí je pacientova víra v uzdravení.

Ken Best, slavný léčitel celebrit s praxí v Los Angeles, používá mnoho neobvyklých léčitelských metod, a v poslední době mu učarovala takzvaná theta léčba, která má využít vlny v mozku o specifické frekvenci k léčení nejrůznějších tělesných obtíží. „Je to takové, jako když se ponoříte do velmi hluboké fáze hypnózy nebo meditace, a právě na této úrovni spolu navzájem komunikují buňky v těle, což nám umožňuje soustředit se na to, co v těle chceme změnit,“ vysvětluje chiropraktik a praktik theta léčby Best.

Ken Best tvrdí, že stará traumata se nahromadí ve svalové tkáni a způsobují bolesti a záněty. Problematická místa na tělech pacientů proto přejíždí speciálním nízkofrekvenčním laserem. Jeho vlnová délka prý dokáže povzbudit komunikaci mezi buňkami v těle. „Theta léčba je velmi mocná a zároveň jemná. Dokázala jsem se oprostit od svojí nehody, která byla velmi traumatizující. Když se pohybujete na těchto vlnách, rychle se uzdravujete, ale přitom velmi jemně, protože pracujete s emocemi,“ uvádí jedna z pacientek Lisa McLainová.

Théta léčba (zdroj: ČT24)

Odpůrci theta léčby: Ani neznáme podstatu energie

Kombinace laseru, aktivizace mozkových vln a působení na čakry v těle, což je podstatou theta léčby, zatím vědecky zaměřené lékaře nepřesvědčila. „Theta léčba je jednou z mnoha forem léčby, kde se přenáší - nebo by se aspoň měla přenášet - energie v těle. Myslím, že vlastně nikdo nechápe, jak to funguje, a také ani neznáme podstatu této energie,“ upozorňuje profesor Edzard Ernst z Peninsula Medical School. 

Navíc se lékaři obávají, že se vážně nemocní pacienti připraví o výhody klasické západní medicíny. „Tato léčba sice nepřináší žádná přímá rizika, ale rizikové je to, že pacienti pak vzdávají efektivní léčbu závažných stavů. Takže pokud třeba trpíte rakovinou a půjdete raději za takovým léčitelem, možná zemřete, protože se vám nedostane běžné léčby,“ varuje Ernst.

Názory na theta léčbu:

Ken Best, léčitel: „Snažím se svým pacientům jen usnadnit to, aby viděli, jaká jsou jejich niterná přesvědčení, která jsou vlastně podvědomá. Ta způsobují jejich fyzické potíže a blokují je v dosahování jejich životních cílů.“

Edzard Ernst, profesor medicíny: „Proběhla spousta studií o účinnosti mnoha typů léčby. Nevím o žádné, která by se zaměřovala přímo na theta léčbu, ale nemám také žádný důkaz o tom, že tato metoda zabírá.“

William Stuppy, internista: „Učit konzervativní lékaře o theta léčbě, to je jako hrát na housle velbloudovi. Jsou prostě proti ní a priori zaměření.“

Aby to nebylo tak jednoduché, existují i lékaři, kteří se nestavějí striktně proti kombinaci léčby psychiky a těla. Podle nich může lidský mozek tělu způsobovat stejné problémy jako zavirovaný počítač: běží v něm několik programů, z nichž většina je prospěšných, ale jedním z nich je parazitní virus, který celý systém nabourává. A tak i traumatizovaný mozek může uškodit celému tělu.

  • Theta léčba autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1588/158714.jpg
  • Theta léčba autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1588/158715.jpg
  • Theta léčba autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1588/158716.jpg
Vydáno pod