Svržený kyrgyzský prezident Bakijev je v Bělorusku

Biškek - Ruský prezident Dmitrij Medvěděv nařídil ministru obrany Anatoliji Serďukovovi, aby zajistil bezpečnost ruských občanů v Kyrgyzstánu. Důvodem je nová vlna násilí, zaměřená proti etnickým Rusům. Není zřejmé, o jaká opatření půjde. Rusko má v Kyrgyzstánu vojenskou základnu. Běloruský prezident Lukašenko mezitím potvrdil, že svržený kyrgyzský prezident Bakijev je v Minsku pod jeho ochranou.

„V pondělí jsem svým složkám nařídil, aby zorganizovaly převoz Bakijeva do Minska,“ prohlásil dnes Lukašenko. Ten dodal, že Bakijev o cestu do Běloruska sám požádal, Minsk mu vyhověl. „Chce-li se zapojit do politiky, ať se zapojí, chce-li u nás žít, prosím. Místa a práce je tu dost,“ řekl prezident Lukašenko. „Je to prezident spřátelené země a udělám cokoli, abych ochránil jeho samotného i jeho rodinu,“ dodal.

Vyhnaný kyrgyzský prezident prý do Minska dorazil i s manželkou a dvěma dětmi. Lukašenko podle běloruských médií povolal zvláštní lékařskou komisi, která má prověřit Bakijevův zdravotní stav.

V Kyrgyzstánu etnické násilí

Pět mrtvých a nejméně 26 zraněných si dnes vyžádalo etnicky motivované násilí v obci Majevka na severu Biškeku, kde se policie střetla s rabujícím davem. Místní etničtí Turci bránili své domy a pozemky proti skupinám mladých Kyrgyzů. Násilí s charakterem pogromů bylo zaměřeno i proti místním Rusům. Oznámila to dnes agentura Reuters s tím, že násilí pokračuje i dnes. Rusko ale odmítlo, že by násilí bylo zaměřeno proti Rusům. 

Střety začaly v pondělí. Desítky domů byly podpáleny a vyrabovány. Hořela i vozidla policie. I když prozatímní vláda večer tvrdila, že má situaci pod kontrolou, výbuchy násilí začaly dnes znovu. V ulicích Biškeku a v jeho okolí se dnes objevila armáda, ve městě jezdí vojenské obrněné transportéry.

Asi 300 příslušníků speciálních jednotek policie a také armády se dnes znovu střetlo s davem, který se opět pokouší zabírat půdu a rabovat v domech etnických Turků a Rusů. Demonstranti jsou vyzbrojeni kamením, holemi, železnými tyčemi, ale také střelnými zbraněmi. Těch je mezi civilisty na všech stranách velké množství. Podle agentury RIA Novosti, která otevřeně píše o pogromech zaměřených proti Rusům, demonstrující dav také požaduje propuštění všech Kyrgyzů, kteří byli kvůli rabování v Majevce zadrženi v pondělí.

Násilí není zaměřeno proti Rusům, říká Moskva

Ruské ministerstvo zahraničí dnes odmítlo, že by násilí mělo protiruský charakter. „Nevidíme žádnou stopu, že by to bylo zaměřeno proti Rusům,“ uvedlo v prohlášení tiskové oddělení ministerstva. Spíše prý jde o obyčejné rabování, projevy chuligánství mladých lidí, kteří chtějí využít zmatků a loupežemi se dostat k půdě a majetku.

Nová vláda prohlásila, že nepokoje potlačí, a opět zdůraznila, že údajně situaci kontroluje. Také odmítla etnické pozadí nepokojů. Podle šéfky prozatímní vlády Rozy Otunbajevové loupeživé bandy chtějí využít bezpečnostního vakua v zemi, aby se obohatily na úkor ostatních. Server GZT.ru připomíná, že rabování a násilné zabírání půdy se neobjevilo v pondělí, ale začalo hned poté, co krvavé demonstrace 7. dubna smetly vládu prezidenta Kurmanbeka Bakijeva.

Rabování, k němuž dochází nejenom v Biškeku, je prý pokusem o masové přerozdělení majetku, na němž se údajně nepodílí jen místní obyvatelé, ale i „cizí bohatí lidé“, kteří půdu a nemovitosti chtějí později draze prodat. Dav několika stovek lidí, který se během dne přesunoval po předměstích Biškeku, dnes také bez zjevného důvodu zpustošil jedno velké tržiště se zeleninovými stánky drobných trhovců.

Nepokoje v Kyrgyzstánu
Zdroj: Ivan Sekretarev/AP Photo