V německé zemské vládě poprvé zasedne ministryně tureckého původu

Berlín - V Německu zasedne ve vládě poprvé ministryně s přistěhovaleckými kořeny. Sociální politiku spolkové země Dolní Sasko bude řídit muslimka tureckého původu Aygül Özkanová. Do svého kabinetu ji v rámci rošády na čtyřech ministerstvech povolal dolnosaský zemský premiér Christian Wulff. Osmatřicetiletá vystudovaná právnička z Hamburku bude mít na starosti také problematiku žen, rodiny, zdravotnictví a integrace.

„Jsem si vědoma, že budu považována za vzor,“ komentovala Özkanová svůj překvapivý výběr do ministerské funkce. Ta je dalším krokem v její politické „turbokariéře“, jak ji charakterizoval server Spiegel Online. Do politiky totiž vstoupila teprve před šesti roky, kdy se stala členkou hamburské Křesťanskodemokratické unie (CDU). Před dvěma roky byla zvolena do hamburského parlamentu a místopředsedkyní CDU v severoněmecké přístavní spolkové zemi.

„Je to dobrý signál pro děti a mládež s migračními kořeny,“ prohlásil o volbě německo-turecké političky na post ministryně sociálních věcí Wulff, který chce, aby se Özkanová zaměřila především na integraci přistěhovalců do německé společnosti. Designovaná ministryně už oznámila, že se chce soustředit na malé děti z těchto rodin a přesvědčit jejich rodiče, aby je posílali do německých škol co nejdříve.

Jmenování ministryně tureckého původu není jediným historickým průlomem v nynější dolnosaské zemské vládě. O ten druhý se Wulff postaral výběrem Johanny Wankaové na post ministryně pro vědu. Devětapadesátiletá křesťanská demokratka z Braniborska je vůbec první východoněmeckou političkou, která zasedne v některé z vlád západních spolkových zemí.

Özkanová se narodila v roce 1971 v rodině tureckých přistěhovalců, kteří přišli do Německa v 60. letech. Za manžela má tureckého lékaře, s nímž má sedmiletého syna, který ovládá jak turečtinu, tak němčinu.