Tma na Islandu, na konci světa

Reykjavík – Činnost sopky pod ledovcem Eyjafjallajökull na jihu Islandu neustává. Místo popela ale teď sopka spíš chrlí lávu. I tak ale okolí sopky spíš připomíná krajinu na konci světa. Vítr sice žene sopečný oblak k Evropě, pokud se ale vítr otočí, zasáhne popel i Reykjavík.

V okolí sopky to vypadá jako ve válečné zóně. V noci evakuovaly islandské úřady hotel. Jeho majitel Johann Frimannson popisuje: „Ve dvě v noci nás vzbudil pracovník civilní obrany a řekl nám, abychom se připojili k evakuaci.“ 

Popel bez přestání dopadá na lidi i zvířata, která ho snáší mnohem hůř. „Šíří se tady ošklivý zápach a všechno je pokryto šedým prachem,“ uvedla farmářka Berglind Hilmarsdóttirová. „Bolí mě v krku a špatně se mi dýchá. V nose pořád cítím prach. Neumím si představit, jaké to musí být pro děti a pro alergiky,“ dodala. Farmář Jonas Hreiborsson si stěžuje: „Pálí to do očí, já jsem si zvykl, zvířata ale ne.“ Dobytek raději nahnal dovnitř a čeká, co bude dál. 

Otrava fluorem vyvolává u zvířat vnitřní krvácení, dlouhodobé poškození kostí a vypadávání zubů. „Nejlepší věc, kterou pro ně můžeme udělat, je umístit je do stájí, zavřít všechna okna a nosit jim čistou vodu a potravu, dokud bude půda kontaminovaná,“ uvedla Hilmarsdóttirová. 

Ve stavu pohotovosti jsou islandští záchranáři. Pokud by láva rozmrazila ledovec, hrozily by záplavy, muselo by se evakuovat na sedm stovek místních, ti by se přitom museli přestěhovat během pouhých 40 minut. 

Vulkán se ale postupně uklidňuje. „Zaznamenáváme trvalé smršťování vulkánu, což je vždy dobré znamení,“ říká geofyzička z Islandské univerzity v Reykjavíku Sigrún Hreinsdóttirová. Vědci však předpovídají, že sopka bude nadále chrlit popílek, bude ho ale méně a už by neměl ohrožovat bezpečnost letadel.

  • Islandská sopka zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1589/158897.jpg
  • Na Islandu se nedá dýchat autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1590/158901.jpg
  • Islandská sopka zasypala zemi popelem. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1589/158899.jpg
  • Popel ze sopky zasypal Island autor: Brynjar Gauti, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1587/158617.jpg