Hamas spálil dodávku léků přinášejících Palestincům úlevu

Gaza - Vládní hnutí Hamas v pásmu Gazy zabavilo a zničilo skoro dva miliony tablet léku proti bolesti, na kterém je mnoho Palestinců závislých. Lék Tramadol dopravují do Gazy pašeráci z Egypta. Jako silné analgetikum má být pouze na lékařský předpis. Hamas nedávno zakázal i kouření v úřadech a z cigaret začal vybírat daň.

Lék je mírný opiát a přináší nejen duševní úlevu, ale podle některých také oddaluje ejakulaci a zlepšuje sexuální styk. Lék se stal v pásmu Gazy velmi oblíbeným, mnoho lidí je na něm závislých. Podle odborníků může jeho pravidelné užívání způsobit abstinenční syndromy podobné chřipce. 

Vládní síly zadržely dodávku léků, kterou se snažili pašeráci do pásma dostat z Egypta. Tabletky byly po zabavení přepraveny do nemocnice v Gaze a zde je muž v chirurgické masce naházel do plamenů. 

Poptávka po léku se v pásmu zvedla zejména poté, co se Hamas ujal moci a Izrael a Egypt uvalily na Gazu přísnou blokádu, což vedlo k celkovému nedostatku předmětů základní potřeby. „Žijeme v tvrdé psychologické situaci a užívali jsme Tramadol, abychom zapomněli na své každodenní obavy a problémy,“ říká obyvatel Gazy. „Sahám po Tramadolu, abych na to všechno dokázal zapomenout,“ dodává. 

Úřední nařízení ohledně Tramadolu přišlo jen pár dní poté, co Hamas zakázal kouření ve vládních úřadovnách a na veřejných místech a zabavil cigarety z obchodů po celém pásmu Gazy, aby za ně vybral daň.