Komorowski v průzkumu poráží i Jaroslawa Kaczyńského

Varšava - Polsko se začíná připravovat na červnové volby, ze kterých vzejde nástupce tragicky zesnulého prezidenta Lecha Kaczyńského. Podle nového průzkumu preferencí by jasně zvítězil Bronislaw Komorowski, který převzal roli hlavy státu. Bratr zemřelého prezidenta Jaroslaw Kaczyński z konzervativní strany Právo a spravedlnost by dostal zhruba o polovinu hlasů méně. Ještě ale neřekl, jestli vůbec bude kandidovat.

Polsko přišlo o prezidenta, bude teď hledat nového. Největší šance na zvolení má podle současných průzkumů šéf sejmu a prozatímní prezident Bronislaw Komorowski. Kdyby se konaly volby teď, získal by 55 procent hlasů. Pokud by ve volbách kandidoval bratr zemřelého prezidenta Jaroslaw Kaczyński, volilo by ho 32 procent voličů. Datum prezidentských voleb by měl zítra oznámit právě Komorowski, který po Lechu Kaczyńském přebral prezidentské povinnosti. 

V polských médiích se množí spekulace o tom, kdo se vlastně v prezidentských volbách bude o úřad prezidenta ucházet. Prozatím není jistá ani účast Jaroslawa Kaczyńského, po jehož kandidatuře mnozí Poláci po smrti jeho bratra volají. Na sobotu je plánovaná schůzka opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS), jíž je Kaczyński předsedou. Na setkání by se měl vyjádřit, zda hodlá kandidovat.

Jaroslaw Kaczyński se po smrti bratra ke stranickým záležitostem vůbec nevyjadřuje. Prezident Lech Kaczyński s chotí Marií a desítky dalších osobností veřejného života přišli o život 10. dubna při havárii vládního letounu u ruského Smolenska. Delegace mířila na pietní akt do Katyně, kde za druhé světové války povraždili příslušníci sovětské tajné policie několik tisíc polských důstojníků.