Podvodníci zneužívají situace na evropských letištích

Madrid - Činnost sopky pod ledovcem Eyjafjallajökull na jihu Islandu neustává. To komplikuje situaci nejen leteckým společnostem, ale i tisícům cestujících. Na cestách tak stále neplánovaně zůstávají lidé po celé Evropě. Právě těm v nouzi, kteří se naléhavě potřebují dostat domů, se „ochotně“ nabízejí podnikavci všeho druhu a černý obchod tak čile kvete.

Na letišti v Madridu a Barceloně se mezi utrmácenými turisty, kteří se chtějí dostat dál na sever, procházejí podnikavci s cedulemi, na kterých nabízejí cestujícím řešení. Dovezeme vás autem kamkoliv po Evropě. Tito taxikáři, tak nabízejí odvozy do Německa, Francie a dalších zemí. Má to ale háček, protože taxikáři nemají k živnosti oprávnění. Vlastní jen auto a řidičák, ceny jsou výrazně smluvní.

Letenka do podobných destinací stojí sto dvacet euro. Lidé jsou si vědomi, že taxikáři zneužívají situace, ale černý obchod čile kvete a to především na dlouhých tazích. Je to výsledek nastavované nejistoty.

Do Paříže nebo kamkoliv za 800 euro (zdroj: ČT24)

Španělské úřady ale před černými taxíky varují, protože cestující nemají žádné záruky, že je řidič nepodvede, a že je auto v dobrém technickém stavu. Bezpečná a levnější společná cesta se přitom dá domluvit i na legálních internetových serverech. Zmožení cestující ale kalkulují, zda-li radši dát nehoráznou sumu a být doma hned, než platit nehorázně drahý hotel a pořád vězet na cizím letišti.