Konec vyzáblých modelek, v časopisu už jen skutečné ženy

Hamburk - Nejčtenější německý časopis pro ženy Brigitte od začátku roku na svých stránkách důsledně nezobrazuje modelky, ale normální ženy. A skoro po čtyřech měsících svou redakční politiku může hodnotit. Na jedné straně se setkává s kritikou, že jeho kampaň je pokrytecká. Na druhé straně je ale příznivá odezva u čtenářek, časopis se lépe prodává a rostou mu tržby.

Nápad si chválí i samotné modelky. Vyzáblé ženy ze stránek zmizely, teď zde mají své místo obyčejné ženy. „Pracuji v kadeřnickém salonu a tam mě oslovila redaktorka. Myšlenka se mi líbí a chtěla jsem si to vyzkoušet,“ říká dvaatřicetiletá kadeřnice Mireille Lorangová. Časopis nechce už dál prezentovat jen hezké tváře, ale ženy se skutečným příběhem. U každého obrázku jsou informace o věku a povolání. 

Šéfredaktorka Brigitte Huberová tvrdí, že chce jen přirozenou krásu a modelka profesionálka už u ní nemá šanci: „I po víc než třech měsících od zavedení konceptu se pořád učíme, jsme odvážnější. Když zalistujete novým číslem, uvidíte ten mix vzhledů, nejrůznější typy žen.“ 

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

O revoluci se dá ale podle kritiků mluvit jen těžko. Pro někoho je zklamání, že na fotkách jsou sice ženy z masa a kostí, pořád ale prý příliš hezké. 

NE profesionálním modelkám navíc znamená výzvu pro fotografy. „Všechno trvá déle. Nestihneme toho tolik. Nevědí, jak se před objektivem chovat. Jestli si někdo myslí, že je to levnější, tak je to přesně naopak,“ komentuje to fotografka Birgit Klemmová. Méně práce mají naopak grafici. „Samozřejmě teď také retušujeme, ale jen drobnosti,“ popisuje grafik časopisu Brigitte Kolja Kahle.

  • Časopis Brigitte bez modelek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1592/159154.jpg
  • Nejčtenější německý časopis pro ženy Brigitte od začátku roku na svých stránkách důsledně nezobrazuje modelky, ale normální ženy. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1592/159157.jpg
Vydáno pod