Ruské soudy se budou zabývat odtajněním dokumentů o katyňském masakru

Moskva – Ruské soudy se budou zabývat žádostmi o odtajnění archivních dokumentů spojených s katyňským masakrem z roku 1940. Nejvyšší ruský soud o tom rozhodl na žádost nevládní organizace Memorial, která opakovaně vyzývá ruské úřady, aby odtajnily informace o vraždách 22 polských důstojníků, lékařů, profesorů a duchovních v lese u Smolensku.

Moskva s odtajněním archivních dokumentů sovětské tajné policie NKVD, která v katyňském lese zavraždila tisíce Poláků, i 70 let po masakru stále otálí. Sovětský svaz nejprve účast na masakru popíral a svaloval vraždy z roku 1940 na Němce, až Michail Gorbačov v roce 1990 přiznal pravdu. 

Zločin byl v Rusku dokonce vyšetřován. V roce 2004 ale hlavní ruská vojenská prokuratura vyšetřování zastavila. Organizace Memorial opakovaně vyzývala, aby ruské úřady odtajnily archivy, utajení dokumentů o masakru je podle ní totiž nelegální. To dnes ruský nejvyšší soud uznal. 

Podle moskevského rozhlasu považuje hnutí Memorial rozhodnutí nejvyššího soudu za známku změny postoje ruského vedení, které je - mimo jiné i po nedávné tragédii polského vládního letadla u Katyně - přístupnější žádostem o zveřejnění plné pravdy o katyňských událostech. 

I tak to ale neznamená, že ruské úřady vydají všechny dokumenty o události. Ty, které podléhají státnímu tajemství, zůstanou nadále v archivech.

Vydáno pod