Všechny oběti havárie u Smolensku identifikovány

Moskva - Všechny oběti havárie polského speciálu u západoruského Smolenska už jsou identifikovány. Oznámila to ruská média s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví. Ostatky teď budou uloženy do rakví, zítra pak mají být přepravené zpátky do Polska. Při leteckém neštěstí 10. dubna zahynul prezident Lech Kaczyński s manželkou a dalších 94 lidí, včetně mnoha členů vedení polského státu a armády.

Ruská ministryně zdravotnictví Taťjana Golikovová informovala dnes svou polskou kolegyni Ewu Kopaczovou o tom, že posledních 21 obětí letecké katastrofy u Smolensku bylo identifikováno. Ostatky budou nyní uloženy do rakví a zítra budou převezeny do Polska. 

I nadále pokračuje vyšetřování nehody. Experti zkoumají záznamy z černých skříněk. Ty potvrdily, že posádka byla včas varována, aby ve Smolensku nepřistávala. Stejně tak vyvrátily hypotézu o možném výbuchu nebo požáru na palubě letounu.

Jaké vydají černé skříňky svědectví (zdroj: ČT24)

Odborníci se tak nejvíce kloní k verzi, že šlo o chybu pilota. Polská strana se ale zdráhá vynášet jakékoli závěry, dokud nebude ukončeno vyšetřování. To by přitom mohlo trvat i několik měsíců.