Arménská vláda odložila ratifikaci dohody s Tureckem

Jerevan - Vládnoucí koalice v Arménii pozastavila ratifikaci dohod o normalizaci vztahů s Tureckem. Důvodem jsou údajně předběžné podmínky, které si Turecko klade. Mezivládní dohodu o ukončení sporů ještě z doby první světové války podepsaly Arménie a Turecko loni v říjnu. Od té doby se ale ratifikační proces vůbec nepohnul. Jádrem sporu zůstává masové vyvražďování Arménů v někdejší osmanské říši. Turecko odmítá, že šlo o genocidu.

Arménská vládní koalice vyžaduje před ratifikací dohody o normalizaci vztahů s Tureckem to, že si Ankara nebude klást žádné předběžné podmínky. Dohoda, kterou obě země podepsaly loni v říjnu, má přitom ukončit letité spory. Turecko odmítá uznat, že masové vraždění Arménů za první světové války bylo genocidou.

Mezivládní dohodu o ukončení sporů podepsaly Arménie a Turecko loni v říjnu. Dokument obsahuje dva historické protokoly, které předpokládají navázání diplomatických vztahů a opětovné otevření společné hranice.

Arménský prezident Serž Sarkisjan tvrdí, že Turecko si podmiňuje ratifikaci dohody pokrokem v řešení sporné otázky Náhorního Karabachu. Turecko v roce 1993 uzavřelo hranice s Arménií. Měl to být výraz solidarity s Ázerbájdžánem kvůli jeho válce s Arménií o Náhorní Karabach.