Dva právníci chystají žalobu na rakouskou církev kvůli zneužívání

Vídeň - Dva vídeňští právníci chystají žalobu na rakouskou katolickou církev kvůli sexuálnímu zneužívání dětí. Chtějí dosáhnout toho, aby zaplatila obětem odškodné a uhradila náklady na terapii. Advokáti obětí Georg Zanger a Werner Schostal to dnes řekli na tiskové konferenci ve Vídni. Připravují návrh, podle kterého by nárok na odškodné měli mít i ti zneužívaní, kteří se dosud nepřihlásili. Papež dnes přijal demisi irského biskupa, který byl zapleten do krytí zneužívání dětí katolickými kněžími.

Právníci pro svůj návrh využili jeden z paragrafů rakouského občanského zákoníku, který není podle nich v zemi příliš znám. Umožňuje jim prý uplatňovat nároky více osob, takže mohou dosáhnout účinku jako při hromadné žalobě. Příslušnému soudu advokáti doručí návrh, aby se případy známých i nepřihlášených obětí dostaly ke kurátorovi.

K odškodnění obětí by měl posloužit paragraf, který myslel původně na nároky nezvěstných vojáků po první světové válce. Zaručoval jim, aby kvůli své nepřítomnosti nepřišli třeba o dědictví. Podle Zangera je nyní situace podobná a žádná z obětí by neměla přijít zkrátka. Pokud by došlo na dohodu kurátora s církví, mohli by své nároky uplatňovat zneužívaní i bez toho, aby se jejich případ dostal na veřejnost, upřesnil advokát.

Telefonát Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Oba právníci usilují nyní o zřízení fondu, který by pokryl soudní výdaje a náklady za žalobu. Spravovat by ho měl nezávislý notář.

Papež přijal demisi irského biskupa zapleteného do pedofilie

Papež Benedikt XVI. dnes přijal demisi irského biskupa Jamese Moriartyho, zapleteného do skandálu kolem zneužívání dětí kněžími. Moriarty stál v čele diecéze v Kildare a Leighlinu. Demisi podal v prosinci v důsledku zveřejnění zprávy irských úřadů, že někteří kněží v oblasti Dublinu po několik desítek let zneužívali stovky dětí v katolických internátních školách a že církevní hierarchie to kryla.

Papež už dříve přijal demisi tří irských biskupů a světících biskupů, kteří byli do případu nějakým způsobem zapleteni. Rezignaci podali ještě dva další, ale o nich dosud nerozhodl.