Slovensko vypovědělo do Alžírska údajného teroristu

Košice - Začátkem týdne vypovědělo Slovensko do Alžírska údajného teroristu Mustafu Labsího, který se na Slovensku několik let neúspěšně pokoušel získat azyl. Na konci března mu to definitivně zamítl slovenský nejvyšší soud. Ministr vnitra Robert Kaliňák označil Labsího vyhoštění za „vítězství zdravého rozumu a záruku bezpečnosti občanů“. Na eskortování se podílela i slovenská policie.

Labsí byl v minulosti odsouzen například za členství v teroristické skupině a za falšování dokladů v Alžírsku i Francii. Dále má zakázaný vstup do USA, Kanady a Británie. Sám před soudem přiznal absolvování výcviku se zbraněmi v Afghánistánu. Více zdrojů ho také spojuje s teroristickou sítí al-Káida.

Alžířan byl na Slovensku ženatý a s manželkou má syna. V žádostech o azyl tvrdil, že chce v zemi zůstat proto, aby mohl žít s rodinou. Jeho manželství se Slovenkou Tatianou však bylo před několika týdny rozvedeno, soud mu navíc zakázal styk se synem. Slovenské úřady o desetiletém zákazu jeho pobytu v zemi rozhodly už v roce 2006, Labsí se ale vypovězení vyhnul žádostí o azyl.