Exploze v Bangkoku zabily tři lidi, zranily 50

Bangkok - Po sérii výbuchů v centru Bangkoku zůstali na ulici nejméně tři mrtví a dalších 50 lidí bylo zraněno. K explozím došlo v oblasti, kde jsou shromážděny tisíce protivládních demonstrantů a vojáků. Nadále tak stouplo napětí mezi protestujícími v červených košilích, kteří se už sedm týdnů pokoušejí svrhnout vládu premiéra Apchisita Vedžadžívy, a vojáky, jež vláda rozmístila v Bangkoku ve snaze zabránit manifestujícím obsadit další části hlavního města.

Zatím není jasné, co exploze způsobilo, píší tiskové agentury. Podle očitých svědků je mezi zraněnými nejméně jeden cizinec neupřesněné národnosti. Není jasný ani přesný počet výbuchů: podle některých zdrojů zazněly tři, podle jiných čtyři exploze.

Demonstranti sympatizují s vypovězeným bývalým premiérem Tchaksinem Šinavatrou a snaží se přimět Vedžadžívu k odstoupení a vypsání předčasných voleb. Protestující v posledních dnech obsadili část obchodní čtvrti Bangkoku, kde vztyčili barikády a ozbrojili se podomácku vyrobenými zbraněmi - bambusovými kopími, dřevěnými štíty a dlažebními kostkami.

Armáda oblast obklíčila, aby zabránila dalšímu přílivu demonstrantů a znemožnila jim pochody do jiných částí Bangkoku. Ohnisko nepokojů tak střeží vojáci vyzbrojení samopaly, kteří zatím nepřikročili k přímé akci. Protestující ale očekávají, že by proti nim mohla armáda kdykoli zakročit a pokusit se je z obsazené čtvrti vyhnat silou.

Ustoupit nechce nikdo

Ani jedna strana politického sporu nejeví ochotu ustoupit. Situace se vyostřila po 10. dubnu, kdy vojáci ve snaze zatlačit demonstranty spustili krveprolití, při němž bylo zabito 25 lidí a zraněno více než 800 dalších. Podle odhadů agentury Reuters okupuje asi 20 000 protestujících oblast o ploše zhruba tří čtverečních kilometrů v centru Bangkoku, kde si mezi luxusními obchodními středisky a hotely vybudovali improvizovanou vesnici.

Provládní skupiny oznámily, že hodlají shromáždit 50 000 lidí, aby na demonstraci před sídlem vlády v Bangkoku vyjádřili nesouhlas s akcemi „červených košil“. Mnozí z 15 milionů obyvatel Bangkoku jsou ale už vleklými protesty unaveni; kvůli nepokojům byly uzavřeny obchody i mnohé hotely, což ohrožuje živobytí řady lidí závislých na turistickém ruchu.

Protivládní demonstrace v Thajsku
Zdroj: ČTK/AP