Hubbleův teleskop byl vynesen na oběžnou dráhu

Praha – Za dobu své existence poskytl například důkazy o existenci takzvané temné hmoty a energie nebo pomohl zpřesnit stáří vesmíru. Řeč je o Hubbleovu vesmírném teleskopu, jenž byl 24. dubna 1990 vynesen na oběžnou dráhu kolem země. Nejdokonalejší dalekohled všech dob je dílem vědců z NASA a Evropské vesmírné agentury. Odkaz legendárního teleskopu připomene i výstava v pražské Štefánikově hvězdárně nazvaná Oko za dvě miliardy.

Hubbleův teleskop váží 12 tun a za dobu své existence už pořídil přes půl milionu snímků. Jméno získal po americkém astronomovi Edwinu Hubbleovi, který ve 20. letech minulého století objevil rozpínání vesmíru.

Dalekohled také objevil nejstarší galaxie zrozené necelou miliardu let po vzniku vesmíru a pomohl odhalit podmínky, za jakých vznikají nové hvězdy a vyfotografovat prachoplynné disky. Z těch se okolo mladých hvězd rodí planety.

Do výšky asi šesti set kilometrů nad zemí museli k dalekohledu několikrát vystoupit i kosmonauti. Naposledy se tak stalo v květnu 2009, kdy 15 let starou kameru nahradili novou. Další misi už NASA neplánuje. Hubbleův dalekohled by měl fungovat už jen maximálně 10 let.