Vydání Polanského do USA je stále pravděpodobnější

Los Angeles - Odvolací soud v Kalifornii zamítl žádost režiséra Romana Polanského, aby mohl být souzen v nepřítomnosti. Polanski je obžalovaný z pohlavního styku s třináctiletou dívkou - zločin spáchaný před 33 lety. Rozhodnutím soudu se zvyšuje pravděpodobnost, že bude režisér vydán do Spojených států. Teď je v domácím vězení ve švýcarském Gstaadu. Švýcarská justice s rozhodnutím o případném vydání Polanského do USA vyčkávala do výroku kalifornského soudu.

Rozhodnutí odvolacího soudu přišlo jen několik hodin poté, co týž soud odmítl žádost Polanského oběti o zrušení trestního stíhání. Dnes 46letá Samantha Geimerová svou žádost odůvodnila duševní trýzní, kterou jí soudní proces působí. Kalifornští soudci její prosbu bez odůvodnění odmítli.

Polanski z USA uprchl v roce 1978 poté, co se přiznal k sexu s nezletilou dívkou. Zatčen byl loni ve Švýcarsku. Po pobytu ve vazební věznici a zaplacení kauce mohl odejít do domácího vězení, kde zůstává pod nepřetržitým elektronickým dohledem. Podle advokátů se dluhy šestasedmdesátiletého režiséra zvyšují a v domácím vězení se nemůže uživit.