NATO chce letos začít předávat kontrolu nad Afghánistánem vládě

Tallinn – Ještě letos by Severoatlantická aliance (NATO) měla začít předávat odpovědnost za Afghánistán tamní vládě. Řekl to dnes na závěr schůzky ministrů zahraničí členských zemí aliance v Tallinnu její generální tajemník Anders Fogh Rasmussen. Dodal, že ministři se shodli na přístupu k této záležitosti.

Plán předávání kontroly kábulské vládě má podpořit mezinárodní konference, jež se bude konat v červenci v Kábulu, a vrcholná schůzka NATO v listopadu, řekl Rasmussen na tiskové konferenci na závěr dvoudenní neformální ministerské schůzky. Situace v Afghánistánu byla hlavním bodem jejího dnešního pořadu.

Podle agentury AP musí být proces předávání odpovědnosti v běhu do léta příštího roku, kdy se podle amerického prezidenta Baracka Obamy mají začít z Afghánistánu stahovat americké jednotky.

Jednotky Spojených států a síly NATO a některých dalších zemí se v Afghánistánu snaží zabránit jeho opětnému ovládnutí extremistickým hnutím Tálibán, jehož povstání nabylo v posledních měsících na síle. Rasmussen se při zahájení dnešního jednání snažil čelit skepsi nad vyhlídkami afghánské operace, když řekl, že letos se bude situace stále víc obracet ve prospěch mezinárodních a afghánských vládních sil.

Ofenziva NATO v Afghánistánu
Zdroj: ČT24