Čínské řešení páchnoucích odpadků: Neodklízet, navonět!

Peking - Proč odklízet páchnoucí skládky, když se dá problém vyřešit mnohem snáz, řekli si v čínském Pekingu. Vzhledem k blížícímu se létu nechaly úřady v blízkosti skládek rozmístit stovku vodních děl naplněných deodorantem, jímž budou hromady odpadků kropit. Sedmnáct a půl milionu obyvatel Pekingu vyprodukuje denně 18 400 tun domácího odpadu, z něhož 90 procent skončí na některé ze 13 místních obřích skládek. Experti ale upozorňují, že není dostatek děl na to, aby mohla být v provozu celý den. Spíš jde podle nich o prostředek využitelný při speciálních příležitostech.

Děla, která se plní blíže nespecifikovaným výtažkem z rostlin, vymysleli zaměstnanci jedné ze skládek na pekingském předměstí poté, co si místní představitelé stěžovali na nesnesitelný puch. Podle britského deníku The Guardian použitá biologická směs údajně neutralizuje zápach odpadků, které jsou následně překryty plachtami rovněž pohlcujícími nelibé vůně. Pro jistotu se ještě trochu voňavky rozpráší navrch. Nasazeny byly i další prostředky jako přístroj, který odsává páchnoucí plyny a přeměňuje je v elektrickou energii.

Čínský fotoreportér Wang Ťiou-liang během posledního roku zdokumentoval v okolí Pekingu na dvě stovky legálních i ilegálních skládek. Peking denně vyprodukuje přes 18 tisíc tun odpadů, kapacita okolních skládek je o sedm tisíc tun nižší. Čínská metropole přitom recykluje méně než čtyři procenta odpadů - v Británii je to pro srovnání 35 procent.

  • Skládky v okolí Pekingu autor: Wang Ťiou-liang, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1597/159606.jpg
  • Skládky v okolí Pekingu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1597/159611.jpg