V Maďarsku se koná druhé kolo parlamentních voleb

Budapešť – Maďaři dnes ve druhém kole zvolí zbytek parlamentu. První kolo vyhrála pravicová strana Fidesz Viktora Orbána s výrazným náskokem před dosud vládními socialisty. Fidesz má již nyní zajištěnou prostou většinu v parlamentu, ve druhém kole mu stačí získat ale pouze 50 křesel, aby získal ústavní většinu. Bojovat se přitom bude o zbývajících 121 křesel. Předpokádá se, že by všichni mohli odvolit do sedmé hodiny večerní, kdy se i uzavřou volební místnosti. Bezprostředně po jejich uzavření by se měly začít počítat hlasy a postupně zveřejňovat i první odhady volebních výsledků.

Fidesz pod vedením Viktora Orbána získal podle ústřední volební komise v prvním kole 53,37 procenta hlasů. Zajistil si tak 206 z 386 parlamentních křesel. Vládní socialisté za Fideszem skončili se značným odstupem 19,30 procenty a 28 křesly, extrémně nacionalistický Jobbik získal 26 mandátů a LMP pět křesel. Dnes voliči rozhodnou ve druhém kole o zbývajících 121 mandátech.

Fidesz má v plánu provést řadu reforem, k tomu bude ústavní většinu potřebovat. Budoucí premiér Orbán bude mít za úkol zlepšit bídnou hospodářskou situaci země a ozdravit státní rozpočet.

Systém voleb do Národního shromáždění je velmi komplikovaný. Takzvaný supersmíšený systém spojuje poměrnou a většinovou volbu. K volbám dorazilo podle agentury MTI 64,29 procenta z více než osmi milionů oprávněných voličů. Volební účast se tak navzdory nedělním průběžně zveřejňovaným údajům o malém zájmu vyrovnala hlasování před čtyřmi lety.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění má Fidesz velkou šanci zajistit si ústavní většinu.

Gábor Vona
Zdroj: ČT24
Vydáno pod