Kanada by mohla zrušit víza do několika měsíců

Brusel - Kanada by mohla zrušit víza pro Čechy do několika měsíců. Uvedla to náměstkyně ministra vnitra Lenka Ptáčková Melicharová po jednáních unijních ministrů. Kanada jednostranně obnovila vízovou povinnost pro Čechy loni v červenci. Problém bude 5. května v Bruselu řešit summit Evropské unie a Kanady. Pokud nenastane žádný posun, mohla by Praha zablokovat ratifikaci dojednávané obchodní smlouvy mezi EU a Kanadou, připustila Melicharová.

„Ekonomická dohoda, o které se začalo mluvit v Praze, by zase měla v Praze skončit v okamžiku, že nebudou víza odstraněna,“ řekla přesně. „Nedovedu si představit, že by v tuto chvíli ratifikační proces v Parlamentu České republiky byl schválen, to neočekávám, ale je to moje osobní vyjádření,“ dodala. 

O kanadských vízech pro Čechy jednali dnes v Bruselu ministři vnitra Evropské unie. Unie zvažuje, zda zavede pro Kanadu kvůli vízové povinnosti pro Česko odvetná opatření. Podle náměstkyně byla dnes na jednání cítit výrazná podpora Česku. Řešení ale prý nebude okamžitě. „Je tu určitý pokrok, ačkoli víme, že řešení není přímo na dohled,“ řekla eurokomisařka pro vnitro Cecilia Malmströmová. 

A právě pasivní přístup Evropské unie se nelíbí českým zástupcům v Bruselu. „EU má v rukou nástroje, kterými může Kanadu účinně přitlačit ke zdi, jako je zavedení vízové povinnosti pro kanadské úředníky a diplomaty, v krajním případě pro všechny kanadské občany,“ říká třeba europoslanec Jan Březina. Dodal, že Česko by mělo zvážit, zda nepodat na Evropskou komisi žalobu kvůli tomu, že je nečinná. 

Kanada jednostranně obnovila vízovou povinnost pro Čechy loni v červenci. Češi i Brusel to kritizovali. Evropská komise, která má problematiku víz v EU na starosti, loni pohrozila, že by mohla navrhnout zavedení víz pro kanadské diplomaty. Zatím k tomu ale nehodlá přistoupit, neboť v jednání Čechů s Kanaďany vidí pokrok. 

Kanaďané totiž i pod tlakem Prahy a Bruselu začali pracovat na změnách svého azylového systému, který je do značné míry považován za jeden z důvodů, proč za oceán mířilo z Česka hodně žadatelů o azyl, hlavně z řad Romů. Změny azylového systému ale mohou trvat řadu let.

Vydáno pod