Piloty varoval před přistáním ve Smolensku letoun s novináři

Varšava - Piloti polského vládního speciálu měli před nedávnou havárií u ruského Smolensku dvojí varování. Podle polského deníku Rzeczpospolita je kromě řídicí věže na hustou mlhu upozornila i posádka stroje s polskými novináři. Ti u Smolensku přistáli několik desítek minut před katastrofou. Na cestě do Katyně 10. dubna zahynulo 96 lidí včetně prezidenta Lecha Kaczyńského.

Pár desítek minut před leteckou katastrofou na letišti ve Smolensku přistával letoun Jak-40, na jehož palubě byli polští novináři. Letoun přitom během cesty do Ruska komunikoval s dalším vládním letounem, kterým cestovali do Smolensku polští představitelé. 

„Vládní letouny mají několik různých radiostanic, přes které se mohou spojit nejen s Polskem, ale i s ostatními letadly,“ vysvětlil Andrzej Kiński, šéfredaktor odborného časopisu Nowa Technika Wojskowa. Bezprostředně po přistání letounu s novináři piloti informovali stroj s polským prezidentem na palubě, že počasí ve Smolensku je špatné a stále se zhoršuje. Varovali piloty i před hustou mlhou.   

Letoun Tu-154, na jehož palubě bylo 96 lidí, varovala před přistáním ve Smolensku i místní řídicí věž. I přesto se zde rozhodl pilot přistát. Letoun ale těsně před přistávací drahou havaroval, nikdo nehodu nepřežil. 

„Pilot se nemusel řídit doporučením řídicí věže, ale kdybych od kolegy, který na letišti přistál dříve, slyšel takové varování, byl bych opatrnější,“ řekl polskému listu nejmenovaný pilot. Dodal, že piloti vládní letky znají možnosti letadla Jak-40 i Tu-154, a proto si myslí, že posádka prezidentského speciálu neměla brát varování svých kolegů na lehkou váhu. 

Všechny oběti už jsou v Polsku 

Do Polska byly dnes z Moskvy převezeny ostatky zbývajících 21 obětí. Na varšavském letišti čekali příbuzní obětí, přítomen byl i premiér Donald Tusk. „Čekali bychom roky, abychom vás tu ve smutku přivítali a pochovali ve vlasti,“ prohlásil na místě premiér. 

Dnes se do Polska vrátily ostatky mimo jiné kapitána prezidentského speciálu Arkadiusze Protasiuka, letušky Natalie Januszkové, které bylo necelých 23 let a která byla nejmladší z obětí, nebo Gražyny Gensické, šéfky poslaneckého klubu největší opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS).

Polská delegace cestovala do Smolensku na vzpomínkové akce k 70. výročí katyňského masakru, při němž sovětská tajná policie NKVD povraždila tisíce polských důstojníků.