Rozhodnutí ohledně Koženého padne v Londýně

Nassau - O případném odvolání ohledně americké žádosti o vydání finančníka českého původu Viktora Koženého z Baham se zřejmě rozhodne v Londýně. Vyplývá to z vyjádření soudkyně bahamského odvolacího soudu Joan Sawyerové, jež na žádost žalující strany o souhlas s odvoláním k londýnské Státní radě uvedla, že jí takové rozhodnutí nepřísluší a že žádost o odvolání je nutné podat přímo do Londýna. Státní rada je poslední soudní instancí pro některé bývalé britské kolonie. Informoval o tom bahamský deník The Nassau Guardian.

Američanům se v lednu u odvolacího soudu nepodařilo zvrátit předchozí verdikt bahamského vrchního soudu z roku 2007. Soudce Jon Isaacs tehdy podle deníku The Nassau Guardian odmítl Koženého do USA vydat, byť finančníkovy činy prý byly v rozporu s dobrými mravy. Americká vláda podle soudce také zatajila některé informace, které byly v Koženého prospěch, a její žádost tak byla zneužitím procesu. Odvolací soud se s tímto názorem ztotožnil.

Americké úřady Koženého viní, že uplácel při pokusu o privatizaci ropného průmyslu v Ázerbájdžánu. Do ázerbájdžánské operace, jejímž cílem bylo získat podíl na privatizované ropné společnosti Socar, vložili američtí investoři prostřednictvím Koženého 350 milionů dolarů. Stát firmu ale neprodal a investice ztratily hodnotu. Kožený nepopírá, že uplácel, ale obhajuje se tím, že se na něho americké protikorupční zákony jako na cizince v době údajného spáchání trestných činů nevztahovaly.

Vydáno pod